Trio Carle Bley nastupa u ZKM-u

Trio Carle Bley nastupa u ZKM-u
Datum objave:
03.06.2014.
Carla Bley
Carla Bley

Klaviristica, orguljašica, skladateljica, aranžerka i voditeljica jazz orkestra Carla Bley, rođena 1938. u Oaklandu, u Kanadi, glazbenica je moderna usmjerenja koja je karijeru ostvarila u SAD-u. Majka i otac, oboje klaviristi, od najranije su joj mladosti omogućili bavljenje glazbom. Kao djevojčica u crkvi je počela svirati glasovir i orgulje.
Kao sedamnestogodišnjakinja zavoljela je jazz i preselila se u New York, gdje je, uz ostale poslove - među ostalim radila je kao prodavačica cigareta u jazz klubu Birdland kako bi mogla pratiti nastupe slavnih jazzista - povremeno i svirala. Na nagovor pijanista Paula Bleya, s kojim je bila u braku, na samom je početku karijere počela skladati. Nadahnuta glazbom Ornettea Colemana, djelovala je u okruženju glazbenika okupljenih oko udruženja Jazz Composers Orchestra kojeg je bila suutemeljiteljica. Sve do danas zadržala je visoku razinu stvaralaštva ostavši jednom od značajnijih aranžerki u jazzu. Cijenjena je od kritičara, publike i samih glazbenika.
Skladala je i aranžirala za poznate glazbenike poput Paula Bleya, Georgea Russella, Charliea Hadena, Garyja Burtona, Jimmyja Giuffrea, Arta Farmera... Često djeluje kao gostujuća aranžerka i dirigentica s jazz orkestrima diljem svijeta, a piše i glazbu za filmove i televiziju. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za skladateljski i aranžerski rad, među kojima i više Grammyja. Poznata je i po edukativnom djelovanju.
Kao pijanistica ostvarila je suradnje s glasovitim jazzistima , među ostalima s Michaelom Mantlerom, Philom Woodsom, Johnnyjem Griffinom i Charliem Hadenom, ali i uglednim glaznbenicima drugih stilova kao što su Alex Balanescu, Jack Bruce, Robert Wyatt U duu i u drugima kombinacijama ustrajno svira s bas gitaristom Steveom Swallowom s kojim ostvaruje gotovo telepatsku komunikaciju. Carla Bley vodi vlastite sastave i orkestre u kojima sviraju najznačajniji glazbenici suvremena jazza, s kojima je snimila brojne albume. Svoje albume već desetljećima objavljuje za diskografsu kuću WATT, koju je utemeljila sa svojim suradnicima i koja je od samog početka pod okriljem kultne izdavačke kuće ECM.
Često nastupa s triom, neuobičajenoj formaciji u kojoj uz nju i Swallowa već dvadesetak godina svira britanski sopran i tenor saksofonist Andy Sheppard. Njih dvojica su članovi i drugih njezinih sastava te orkestra. Trio, koji izvodi njezine skladbe, poznat je po osebujnom zvuku te profinjenom, komornom jazz pristupu, a Carla Bley u toj fomaciji u potpunosti može ispoljiti svoje pijanističko umijeće, kao i svoj avanturistički dug, želju sa slobodnom improvizacijom i spontanom komunikacijom. Prošlogodišnji album "Trios" dobio je sjajne osvrte, a kritičari su bili jednoglasni u ocjeni za Carla Bley Trio nikad nije svirao bolje.
Davor Hrvoj


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja