Jazz.hr/jesen - novi dosezi europskog jazza

Jazz.hr/jesen - novi dosezi europskog jazza
Datum objave:
12.10.2014.
Miro Kadoić
Jazz.hr/jesen 2014

Na ovogodišnjem festivalu Jazz.hr/jesen, koji će se održati od 22. do 25. listopada u Maloj dvorani Vatrslava Lisinskog, predstavit će niz uglednih jazz glazbenika i sastava. Oranizatori, Hrvatsko društvo skladatelja i KD Lisinski, ustraju na svojem konceptu koji, između ostalog, nalaže promociju aktualne hrvatske i europske jazz scene. Na ovogodišnjem izdanju nastupit će hrvatski i europski jazz glazbenici, te jedan međunarodni sastav. Hrvatski glazbenici predstavit će svoje nove projekte; Miro Kadoić, Denis Razz i sastav Capisconne svoje nove albume, a Darko Jurković svoj koncept sviranja dvije gitare istodobno. Talijanski jazz predstavljat će Paolo Fresu-Bebo Fera Duo, a francuski Baptiste Trotignon-Minino Garay Duo. Međunarodni sastav hrvatskog flautista Damjana Krajačića, koji godinama živi i djeluje u Los Angelesu, predstavit će album "Visions" u izdanju Aquarius Recordsa, a Krajačić će nastupiti uz pijanista Matiju Dedića, kontrabasista Martina Gjakonovskog i bubnjara Johna Hollenbecka s kojima je snimio taj CD.
Država partner ovogodišnjeg festivala Jazz.hr/jesen je Poljska. Prve večeri festivala nastupit će poljski Mariusz Bogdanowicz Quartet, a članovi kvarteta će dan poslije, 23. listopada, u dvorani Hrvatskog društva skladatelja, Berislavićeva 9., održati glazbenu radionicu. Osim toga, tijekom trajanja festivala u foajeu Male dvorane Lisinski bit će postavljena izložba portreta jazz glazbenika uglednog poljskog fotografa Mareka Karewicza.

Jazz.hr/jesen 2014 (22. - 25. 10. 2014.)
Mala dvorana Lisinski, početak u 20 sati

srijeda, 22. 10. 2014.
Miro Kadoić Ensemble / Mariusz Bogdanowicz Quartet

četvrtak, 23. 10. 2014.
Capisconne / Paolo Fresu-Bebo Ferra Duo

petak, 24. 10. 2014.
Darko Jurković Charlie Solo / Krajačić-Dedić-Hollenbeck-Gjakonovski

subota, 25. 10. 2014.
Denis Razz Adjustable Group / Baptiste Trotignon & Minino Garay

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Popratni program:

22. do 25. 10. 2014., predvorje Male dvorane Lisinski
Izložba fotografija poljskog fotografa Mareka Karewicza

četvrtak, 23. 10. 2014. - dvorana HDS-a
Glazbena radionica članova Mariusz Bogdanowicz Quarteta

----------------------------------------------------------------------------------------------
Miro Kadoić Ensemble

Dobitnik mnogih priznanja i nagrada, među ostalima nagrade "Miroslav Sedak Benčić" Hrvatskog društva skladatelja, multiinstrumentalist Miro Kadoić pokazuje podjednako zanimanje za tradiciju i inovaciju. Tijekom tridesetogodišnje karijere jazz glazbenika stekao je ogromno iskustvo surađujući s velikanima jazza kao što su Johnny Griffin, Clark Terry, Ernie Wilkins i N.H.O.Pedersen. Kao bivši član big banda RTV Slovenija susretao se s aranžerima i autorima različitih stilskih usmjerenja kao što su Herb Pomeroy, Bill Hollman, David Murray i Maria Schenider, što je ostavilo trag u njegovom skladateljskom djelovanju. Na festivalu Jazz.hr jesen sa svojim će Miro Kadoić Ensembleom izvoditi vlastite skladbe što ih je snimio za novi CD u izdanju Aquarius Recordsa. Nakon uspješnog, višestruko nagrađivanog albuma "Free Point", Kadoić je proširio ansambl koji donosi zvuk po mnogo čemu sličan sastavu Ten Directions iz 2000-ih, ali sa svježim autorskim materijalom i originalnim pristupom improvizaciji.

Mariusz Bogdanowicz Quartet

Poljski kontrabasist, skladatelj, glazbeni pedagog, producent i vlasnik diskografske kuće Mariusz Bogdanowicz je školovani glazbenik koji je kao osamnaestogodišnjak počeo nastupati u jazz orkestrima i malim sastavima. Dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada Bogdanowicz je kontrabasist osebujna zvuka. Surađivao je je s uglednim glazbenicima kao što su Ewa Bem, Urszula Dudziak, Wojciech Karolak, Zbigniew Namysłowski i Andrzej Jagodziński, a više od dvadeset godina vodi vlastite sastave s kojima je snimio niz albuma. Plodan je autor koji je napisao desetke skladbi za jazz sastave, ali i za kazalište i film. Kao pisac objavljuje recenzije, kritike i intervjue u poznatom asopisu Jazz Forum. Kao doktor umjetnosti podučava sviranje kontrabasa, bas gitare i instrumentalnog ansambla. Mariusz Bogdanowicz Quartet izvodi Bogdanowiczeve skladbe koje se odlikuju osobnošću, komunikativnošću i snažnim emotivnim nabojem. Njegov je jazz duboko ukorijenjen u europskoj glazbenoj tradiciji.

Capisconne

Capisconne je space-jazz sastav nastao iz želje da se spoje kompleksnost jazz improvizacije, prijemčljivost klupske elektronike i ljekovitost ambijentalne glazbe. Glavne karakteristike njihove glazbene sintakse su melodične teme, pseudo-disko ritmovi i space lounge atmosfere. Capisconne je objavio EP "Activity" za meksički netlabel Breathe Compilation koji je njemački promotor net glazbe Rowolo.de uvrstio među pet najboljih Creative Commons albuma za 2009. Godine 2010. objavljuju album Razor, a 2011. komplaciju "EP 1". Prošle godine sastav je ostvario međunarodnu suradnju s etno sastavom Anton Pann Band iz Rumunjske s kojim je snimio CD "Emerging Landscapes" za udrugu Nomad u suradnji s Rumunjskim kulturnim centrom (ICR). Na kompilaciji "The Next Mission" londonskog labela Dubmission, nalaze se tri skladbe Capisconnea. Sastav vodi jazz gitarist i skladatelj Ivan Kapec, koji je sa svojim triom objavio dva albuma za Dancing Bear ("Lancun" 2001. i "Bava" 2003.). Potonji je bio nominaran za diskografsku nagradu Porin kao najbolji jazz album te godine.

Paolo Fresu - Bebo Ferra Duo

Trubač, krilničar, skladatelj, aranžer, producent, glazbeni pedagog i promotor Paolo Fresu jedan je od najistaknutijih talijanskih jazz glazbenika. U svojem stvaralaštvu oslanja se na ostavštinu Milesa Davisa, ali i na mediteransku tradcijsku kao i europsku klasičnu glazbenu tradiciju. Vođa je vlastitih sastava, ali i suradnik slavnig glazbenika kao što su Dave Liebman, Carla Bley, John Taylor i Ralph Towner. Kao svestran glazbenik uključen je u različite multimedijske projekte kroz koje surađuje s glumcima, plesačima, slikarima, skulptorima i pjesnicima. Autor je glazbe za jazz sastave, ali i dokumentarne i igrane filmove, kazalište, video i balet. Fresu će u Zagrebu nastupiti u duu s Bebom Ferrom, uglednim talijanskim gitaristom koji se može pohvaliti suradnjama s poznatim jazz glazbenicima kao što su Paul McCandless, Billy Cobham, Enrico Rava i Franco D'Andrea. Duo je posvećen izvedbama zasnovanim na suvremenom pristupu jazzu, istraživanju zvukovnih mogućnosti kroz spajanje akustike i elektronike.

Darko Jurković

Riječki gitarist i skladatelj Darko Jurković diplomirao je na jazz odsjeku Glazbene akademije u Grazu stekavši zvanje Magistra umjetnosti. Surađuje s hrvatskim i stranim glazbenicima kao što su Matija Dedića, Kruno Levačić, Tonči Grabušić, Henry Radanović, Gene Jackson, Roberto Magris, Bobby Watson i Herb Geller, te s violinistima klasične glazbe Stefanom Milenkovićem i Goranom Končarom. Niz godina bio je član srednjoevropskog Small Big Band-a "Europlane Orchestra", s kojim je snimio tri albuma od kojih posljednji sa legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom. Dobitnik je sedam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista. Od 2002. surađuje sa češkim glazbenicima Františekom Uhlirom i Jaromirom Helesicom s kojima nastupa diljem Europe i s kojima je snimio tri CD-a. Dio je projekta Goran Končar & Darko Jurković kvartet - crossover sastava okupljenog kako bi propitivao granice između klasike i jazza. Na zagrebačkom koncertu Jurković će izvesti live performance svirajući istovremeno dvije gitare two hand tapping tehnikom.

Krajačić/Dedić/Hollennbeck/Gjakonovski

Predvođen Damjanom Krajačićem, flautistom porijeklom iz Zagreba s dugogodišnjim prebivalištem u Los Angelesu, ovaj vrhunski međunarodni Jazz kvartet ističe se sposobnošću da majstorski balansira snažan groove, delikatnost, profinjenost, te iznimno bogatu dinamiku, prateći emotivnu zahtjevnost i raznovrsnost Krajačićevih kompozicija. Na ovom koncertu predstavit će svoj novi album "Visions" u izdanju Aquarius Recordsa. Ovo, Krajačićevo šesto diskografsko izdanje, ujedno je i njegovo najosobnije. Krajačićeve su suradnje na Los Angeles sceni s brojnim američkim glazbenicima rezultirale svježim i svjetskim zvukom koji ujedinjuje raznovrsne stilove u prostran jazz kolaž. Na projektu mu se pridružuje dugogodišnji kolega, klavirist Matija Dedić koji svojom virtuoznošću nadahnjuje te stvara iznimno bogate harmonijske pejsaže. Kontrabasist Martin Gjakonovski pruža nevjerojatan groove i toplinu, dok za Grammy nominiran glazbenik, bubnjar John Hollenbeck, pleše na neparne ritmove, funk groovove i delikatne ambijentalne teksture.

Denis Razz Adjustable Group

Riječki jazz multiinstrumentalist vokalist i skladatelj, višestruki dobitnik nagrade "Status" Hrvatske glazbene unije, Denis Razumović Razz će se ovim nastupom predstaviti izvedbama vlastitih skladbi s novog, prošle godine objavljenog albuma "For Believers Only". Osim kao saksofonist, flautist i vokalist, Razz se ovim albumom predstavlja kao skladatelj postboperskog iskaza s utjecajima raznih stilova, posebice psihodeličnog rocka karakterističnog za sedamdesete godine prošloga stoljeća. Sudeći po reakcijama kritike, ali u publike, CD je pobudio veliku pažnju jazz javnosti te je imeđu ostalog bio nominiran za nagradu Porin. Uz Razza u Lisinskom će nastupiti njegovi vjerni suradnici, od kojih su dvojica - Majstorović i Ergić - sudjelovali na snimanjunju CD-a. Razz je ostvario plodnu suradnju s raznim talijanskim glazbenicima, pa tako i kontrabasistom Andreom Zullianom koji je dugo stalni član Denis Razz Adjustable Groupa. Razz će na ovom koncertu zagrebačkoj publici prvi put predstaviti novog suradnika, nadarenog labinskog trubača i krilničara Roberta Mikuljana, studenta na Jazz odjelu Glazbene akademije Giuseppe Tartini u Trstu.

Baptiste Trotignon & Minino Garay

Dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada, među ostalima "Django d'Or", "Prix Django Reinhardt", "Grand Prix de la Ville de Paris", pijanist i orguljaš Baptiste Trotignon je tijekom karijere ostvario suradnje s mnogobrojnim francuskim jazz glazbenicima kao što su Bireli Lagrene, Didier Lockwood i Michel Portal, ali i vodećim predstavnicima svjetske jazz scene, među ostalima s Tomom Harrellom, Russellom Maloneom, Donaldom Harrisonom, Archiem Sheppom, Bradom Mehldauom, Davidom Murrayom, Miltonom Nascimentom i Markom Turnerom. Vodi vlasite sastave, najčešće trio, ali nastupa i solo ili u drugim kombinacijama s poznatim glazbenicima. Snimio je sedam albuma solo ili kao vođa sastava, četiri kao suvoditelj a desetak kao član sastava drugih glazbenika. Posebice je uzbudljiva glazba što ju izvodi u duu sa svestranim argentinskim udaraljkašem i vokalistom Mininom Garayem koji živi i djeluje u Parizu. Osim što vodi sastav Los Tambores del Sur, Garay surađuje s glazbenicima iz cijeloga svijeta kao što su Dee Dee Bridgewater, Richard Bona i Cheick Tidiane Seck.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja