8. Međunarodni Etno Jazz Festival Karlovac

8. Međunarodni Etno Jazz Festival Karlovac
Datum objave:
03.07.2014.
Prvi dan (18.7.) dolazi nam Vasko Atanasovski trio koji će Festival i otvoriti.
Vođa sastava je Vasko Atanasovski, slovenski skladatelj i glazbenik koji je okupio vrlo zanimljivu postavu. Suvremenim pristupom koji njeguju priskrbili su si u posljednjih nekoliko godina status vrlo ugodnog iznenađenja i traženog sastava u našem okruženju. Predstavit će se vrlo energičnom svirkom koja je spoj mnogih glazbenih stilova: klezmer, Gypsy swing, polka i jedinstvene kombinacije šansone i alter-popa, te razne varijacije balkanske muzike. Osim odličnog umjetničkog dojma, ovaj sastav će vas vrlo uspješno zabaviti i rasplesati te možete već prvu večer Festivala očekivati odličnu zabavu.
Vasko Atanasovski - vokal, sopran, alt i bariton saksofon, flauta
Dejan Lapanja - električna gitara
Marjan Stanić - bubnjevi

Drugi dan, subota 19.7. Nastupa band Damjans
Damjans je sastav Damjana Grbca, koji izvodi jazz/ethno glazbu vezanu uz specifičnu glazbu Istre i Primorja. U studenome 2012. godine izlazi im prvi cd pod nazivom Giipuja. Spadaju među domaće najzanimljviije sastave, a posebni su po tome što se na albumu nalaze i tradicijski instrumenti (sopele, dvojnice, itd) od kojih čemo neke čuti i uživo. Svojim prvim albumom Grbac je pokazao kako se hrvatska etno glazba uvijek i iznova može interpretirati i kombinirati s različitim glazbenim stilovima. Ovaj spoj raznih instrumenata i glazbenih utjecaja biti će sigurno zanimljiv i publici na našem festivalu.
Članovi:
Damjan Grbac - kontrabas
Marko First - sopele, violina
Andreas Marinello - sax sopran, sax tenor
Tonči Grabušić - bubnjevi / udaraljke

Treći dan, nedjelja 20.7. rezerviran je za veliku svjetsku jazz zvijezdu Jeana Toussainta.
Grammy-winning saksofonist Jean Toussaint jedan je od najprestižnijih svjetskih jazz-saksofonista te jedan od vodećih jazz-glazbenika u Velikoj Britaniji. Ovo je njegovo prvo gostovanje u Hrvatskoj, a predstavit će nam se svojim novim albumom.
Već kao mladi glazbenik postao je članom jednog od najčuvenijih sastava u povijesti jazza, Art Blakeys Jazz Messengers. Nagradu Grammy osvojio je za najbolju jazz-instrumentalnu izvedbu odsviranu na albumu New York scene ovog legendarnog sastava. Jean je nastavio s vlastitom karijerom, snimio velik broj albuma te stekao status jednog od najcjenjenijih saksofonista današnjice. Spomenut ćemo samo neka imena s kojima je surađivao, a to su sami velikani jazz-glazbe: Art Blakey, Max Roach, Horace Silver, McCoy Tyner, Gil Evans, Abdullah Ibrahim, Wynton Marsalis, Kenny Kirkland, David Murray, Jazz Crusaders, Jason Rebello.
Jean se bavi i edukacijom i profesor je na londonskoj i birmingemskoj akademiji.

Jean Toussaint quartet
Jean Toussaint - tenor saksofon
Ratko Zjača - gitara
Martin Gjakonovski - kontrabas
Klemens Marktl -bubnjevi

Svake večeri nakon koncerta možete se zabaviti i zaplesati uz world music glazbu.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja