U Opatiji održan 8. Liburnia Jazz Festival

U Opatiji održan 8. Liburnia Jazz Festival
Datum objave:
04.11.2008.
Elvis Stanić i Josipa Lisac
Elvis Stanić i Josipa Lisac Festival svjetskoga glasa

U Opatiji je od 4. do 6. srpnja 2008. održan 8. Liburnia Jazz Festival. Iako u svojem nazivu upućuje na jazz žanr, festival je od samih početaka, još iz doba u kojem se održavao u Lovranu, bio puno više od toga. Naime, poput drugih jazz festivala svjetskoga glasa, a opatijski je to postao, primjerice švicarskog Montreux Jazz Festivala na kojem je Elvis Stanić, umjetnički direktor Liburnia Jazza, nastupio, on nije opterećen stilskim čistunstvom. Takav pogled na umjetnost Stanić iskazuje i svojim ukusom i pristupom glazbi. Naime, njegova je osnovna namjera predstavljati vrhunsku glazbu koja barem u nekom svom segmentu ima dodira s jazzom, a u skladu je s podnebljem u kojem se festival održava, te upotpunjenjem kulturne turističke ponude što je značajno za spregu umjetnosti i privrede kojoj je interes financirati takve projekte od kojih i sama ima višestruke koristi. Kao i prethodih i ove smo godine, uz vrhunske jazz, svjedočili i nastupima poznatih world music, blues i pop glazbenika, a festival su obilježile izvedbe pjevača.

Ove je godine na Liburnia Jazzu nastupilo stotinjak glazbenika, najviše do sada. Naime, tradicionalni program koji se odvija u parkovima i plažama, te na terasama hotela i kafića, upotpunjen je s dva nova sadržaja: jazz brodom i jazz autobusom na kojima su se u predivnom liburnijskom okružju u ritmu valova mora i swinga ljuljali Denis Razz Quartet i TT Swingersi, te brojni znatiželjnici.

Osim što predstavlja zvijezde svjetske glazbene scene, gitarist, harmonikaš, vokalist, skladatelj, producent i promotor Elvis Stanić, ovogodišnji dobitnik nagrade Status, četiri Porina, te odlikovanja "Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića" za osobite zasluge za kulturu koje mu je nedugo uručio predsjednik Stipe Mesić, promovira hrvatske jazz i jazzu bliske glazbenike, skupine i orkestre. Ove godine u spomenutim off programima to su, uz spomenute, bili: Big Band Samobor, Maja Savić, Suzana Horvat, Puhaći orkestar Lovran i Black Cat Bones Blues Band. U taj se program sjajno uklopio i talijanski Mario Sehtl Trio koji je, osim toga, nastupio i na Ljetnoj pozonici otvorivši svojim koncertom festival.

Trio je simpatičnim izvedbama jazz i pop evergreena i talijanskih kancona pripremio publiku za nastup poznatog kamerunskog bas gitarista Etiennea M'bappea koji je publiku opčinio glazbenim optimizmom. Taj nastup iznenadio je one koji su preslušali njegov novi CD „Su La Take" što donosi karakteristični afro-pop. Taj se pristup osjetio, posebice u vokalnim dionicama, ali instrumentalni je istup bio žešći što treba zahvaliti nadahnutim rockerskim improvizacijama gitarista Cedrica Bauda.

Druge festivalske večeri publiku je za nastup zvijezde Liburnia Jazza nepretencioznom svirkom, izvodeći autorske skladbe, pripremila skupina bubnjara Branimira Gazdika. Nastup trija brazilske klaviristice i pjevačice Eliane Elias donio je novi glazbeni iskaz u kojem na prirodan način spaja suvremeni jazz i bosaa novu, duh glazbe legendarnih Billa Evansa i Antonia Carlosa Jobima. Najbolji je dojam ostavio kontrabasist trija Marc Johnson, koji je svojim iskustvom i vještinom dao izniman doprinos osmišljavanju i prezentaciji njezine glazbe, oduševivši sjajnim zvukom, te maštovitim i melodioznim improvizacijama. Publiku je atraktivnim solim oduševio bubnjar trija Adam Nussbaum čiji je pristup imao dvojak učinak. Naime, svojim je energičnim istupom poticao na dinamičniju svirku, ali je u izvedbama suptilnijih skladbi pretjerivao s agresivšću, čak i svirajući metlicama.

Zaključna je festivalska večer pokazala da hrvatska glazba može ravnopravno sudjelovati s glazbom svjetskih zvijezda, posebice autorskim dometima. Naime, u posve različitim, ali dojmljivim nastupima Marka Tolje & Olja'zz Banda, Elvis Stanić Groupa, Josipe Lisac i Beti Jurković, dominirale su izvedbe hrvatskih autora, uglavnom Stanića. Posebice je značajna njegova suradnja s Josipom Lisac za koju je pripremio nove obrade nekih od njezinih hitova, te nove skladbe u skladu s njezinim senzibilitetom što se osjetilo u emotivnim i proživljenim interpretacijama.

Uspješno organiziran festival jazzističkom improvizacijom zaključila je glasovita pjevačica iz Opatije Beti Jurković pokazavši gdje leže korjeni uspješnosti liburnijskog jazz kruga.

Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog llista od 8. srpnja 2008.)
(Fotka: Josipa Lisac i Elvis Stanić, snimio: Davor Hrvoj)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja