ZAVRŠENO DEVETO IZDANJE FESTIVALA JAZZ IS BACK!

ZAVRŠENO DEVETO IZDANJE FESTIVALA JAZZ IS BACK!
Datum objave:
04.11.2008.
Georgie Fame i BP Trio
Georgie Fame i BP Trio Finale uz vrhunsku svirku i obilje humora

Već devetu godinu Grožnjan na puna dva tjedna je postao prava "meka" jazz muziciranja - tu se naime održavaju festival Jazz is Back!, u organizaciji Općine Grožnjan i BP Cluba iz Zagreba, a istovremeno se održava i Ljetna škola Hrvatske glazbene mladeži, koja je ove godine okupila oko 25 polaznika iz cijele Europe. Što se pak festivala tiče, održano je ukupno 16 koncertnih večeri, a nastupili su, između ostalih, i renomirana blues pjevačica Dana Gillespie i pijanist Joachim Palden, zatim talijanski Nuevo Tango Ensamble, pa trenutno najpopularniji britanski blueser Ian Siegal, zatim Ronnie Jones, Elvis Stanić Group, austrijski blueseri Bluesbreakers koji su tu proslavili četvrt stoljeća rada. Kao šlag na kraju, deveto izdanje festivala Jazz is Back! zatvoreno je u nedjelju koncertom britanskog pijanista i pjevača Georgieja Famea i Boško Petrović Tria, te su u sklopu tog sastava nastupili i najpoznatiji slovenski jazz gitarist Primož Grašič te jazz basist Mario Mavrin, poznat i kao nekadašnji član grupe Time.

Iskusni glazbenici koncertnu su večer, koju je obilježilo vrhunsko muziciranje kao i odlična izvedba, upotpunili obiljem duhovitog poigravanja raznim melodijama - tako je primjerice koncertnu večer otvorio Boško Petrović Trio dobro poznatom skladbom "Summertime" u koju su ubacivali pregršt poznatih melodija, da bi u drugom dijelu skladbe sasvim neprimjetno prešli na totalno drugu melodiju - "It Ain't Necessarily So". Blues i jazz velikan Georgie Fame odmah je zadovoljio apetite publike i izveo jedan od svojih najvećih hitova - "Yeah, Yeah", da bi nastavio u duhovitom tonu stihovima "Don't send me flowers when I'm in the graveyard, cos' baby I can't smell a thing". Uslijedila je izvedba Van Morrisonove skladbe "Moon Dance", kroz koju su ovi glazbenici provukli melodije iz raznih pjesama poput "Fever", "Blue Moon", "Summertime", "It Ain't Necessarily So". Vibrafonist Boško Petrović i Georgie Fame prijatelji su već punih 28 godina, pa je i svirka bila u prijateljsko-zafrkantskom tonu. Na repertoaru se našla i neizbježna "BP Club After Midnight", a na pozornici se ovom društvu jazz virtuoza pridružio i 14-godišnji slovenski vibrafonist Vid Jamnik, koji je s njima izveo skladbu "Just Friends". Izvedba svake skladbe, kao i brojne solo dionice svih glazbenika, publika je nagradila burnim aplauzima, a ovakva koncertna večer ne može proći bez bisa, pa se Georgie Fame, na uporan, dugotrajan aplauz publike, vratio na pozornicu i za kraj izveo svoj veliki hit "The Ballad of Bonnie and Clyde".

U svojoj 40-godišnjoj karijeri, Fame je objavio više od 20 albuma kao i 14 hit singlova, svirao je u grupi The Blue Flames, a surađivao je i s brojnim jazz i rock grupama, kao i raznim renomiranim glazbenicima kao što su Muddy Waters, Eric Clapton, Bill Wyman i Van Morrison.


Tea Tidić
(Preuzeto iz Glasa Istre od 6. kolovoza 2008.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja