HGM jazz orkestar Zagreb započeo novi ciklus Sunday Nights

HGM jazz orkestar Zagreb započeo novi ciklus Sunday Nights
Datum objave:
04.11.2008.
HGM Jazz orkestar Zagreb
HGM Jazz orkestar Zagreb Drukčiji pogled na glazbu Franka Zappe

HGM jazz orkestar Zagreb je 5. listopada u Studiju Bajsić HRT-a održao prvi koncert svoje šeste sezone tradicionalnog ciklusa "Nedjeljne večeri". Za ovu prigodu stalni je vođa Orkestra Sigi Feigl odabrao skladbe čuvenog, 1993. preminulog gitarista, pjevača, skladatelja, aranžera i vođe skupine Mothers of Invention, Franka Zappe, najpoznatijeg iz područja rock glazbe. No, Zappa nije djelovao u konvencionalnim rock formacijama - uvijek ih je proširivao kako bi mogao ostvariti svoje neuobičajene, složene i ekstravagantne zamisli, a njegova su djela svojom osebujnošću osvojila glazbenike raznih stilova. Osim rokera sviraju ih klasičari i jazzisti, ali tek rijetki, oni koji su spremni uhvatiti se u koštac sa složenim, zahtjevnim i otkačenim glazbenim obrascima, a još uvijek to najbolje čine njegovi nekadašnji suradnici koji djeluju u skupini Grandmothers.

Bila je to rijetka glazbena situacija. Naime, osim što je u ovom kontekstu prvi put izvedena u Hrvatskoj, Zappina se glazba u big band aranžmanima rijetko svira i u globalnim razmjerima. Feigl je s jazz orkestrom Hrvatske glazbene mladeži uvježbao aranžmane što su ih za manje poznate, ali bigbandaškom izrazu bliske skladbe, napisali glazbenici koji djeluju u jazzu: Niclas Rydh, Ed Palermo i Patrik Ehrnborg. No, njihov je pogled prenio samo jedan segment Zappine umjetnosti. Naime, nisu se pozabavili nadogradnjom koja je njegovu glazbu izdizala iznad samo izvrsnog muziciranja, nisu zaronili u njezinu kompleksnost koja se očitovala u posebnom duhu, humoru, nepredvidivosti, spontanosti, komunikaciji...

Iako nije ni pokušao swingati, Orkestar se Zappinim skladbama približio sa stanovišta jazza. No, i taj segment iziskivao je iznimnu pripremljenost, sviračku vještinu i koncentraciju, te stilsku svestranost. Zahvaljujući Feiglu, ali i članovima orkestra, uspjeli su odgovoriti na taj izazov i uvjerljivo odsvirati zahtjevne aranžmane, a neki od njih bili su sjajni u solima. Pojačan u nekim izvedbama gostima: vibrafonistom i udaraljkašem Stanislavom Muškinjom i austrijskim pjevačem Erichom Rathom, orkestar Hrvatske glazbene mladeži oduševio je publiku koja je te večeri do posljednjeg mjesta ispunila novouređeni Studio Bajsić u kojem će do kraja sezone muzicirati svake prve nedjelje u mjesecu, osim u siječnju. U ostalim koncertima ciklusa izvodit će glazbu Boba Florencea i Roba McConnella, a kao gosti uz Orkestar će nastupiti John Hollenbeck, Mark Feldman, hrvatski pjevači, John Thomas i Pete McGuinness, dok će u posebnom programu "Sunday Nights Special" glazbu Krešimira Herrcega izvoditi uz Sally Night, Petera Soavea i Gudački kvartet Rucner.

Autor: Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 7. listopada 2008.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja