Održani Međunarodni dani jazza 2008

Održani Međunarodni dani jazza 2008
Datum objave:
04.11.2008.
Big band HRT-a, Antun Tomislav Šaban i Jon Faddis, snimio: Davor Hrvoj
Big band HRT-a, Antun Tomislav Šaban i Jon Faddis, snimio: Davor Hrvoj U znaku Dizzyja Gillespiea

Nastupom trija Roditi-Ignatzek-Rasinfosse u petak, 24. listopada, u Maloj su dvorani Vatroslava Lisinskog završeni tradicionalni Međunarodni dani jazza, ove godine posvećeni slavnom, 1993. preminulom trubaču, skladatelju i vođi jazz orkestra Dizzyju Gillespieu. Nekadašnji Gillespiev suradnik, trubač Claudio Roditi je ostvario prisnu komunikaciju s publikom, ali i sa sjanim suradnicima: belgijskim kontrabasistom Jean-Louisom Rasinfosseom i njemačkim klaviristom Klausom Ignatzekom. Njihove su izvedbe obilovale briljantnim improvizacijama i duhovitim citatima.

Koncert za učitelja

Festival je donio stilski raznovrstan program. Slovenski saksofonist Jure Pukl s međunarodnom je skupinom glazbenika svirao vlastite skladbe pristupom suvremena jazza. Mađarska skupina DJABE izvodila je fusion s elementima mađarske tradicijske glazbe, a austrijsko-brazilski sastav klavirista Martina Reitera jazz u spoju s brazilskom glazbom.

Osamdeset i peti rođendan gitarista i skladatelja Aleksandra Bubanovića, utemeljitelja Hot Cluba Zagreb, uz slavljenikovu je nazočnost proslavljen koncertom na kojem su nastupile dvije skupine sastavljene od njegovih prijatelja i suradnika, ali i učenika. Skladbe koje je i sam svirao, izvodili su Old Star Band i Hot Club Zagreb.

Briljantan Jon Faddis

Zvijezda festivala bio je američki trubač, skladatelj i aranžer Jon Faddis, dugogodišnji Gillespiev suradnik. Na otvorenju festivala nastupio je kao solist uz Big band HRT-a pod ravnanjem Antuna Tomislava Šabana. Publika je imala rijetku prigodu slušati aranžmane iz ranog razdoblja Gillespieve karijere, neke čak iz četrdesetih godina prošloga stoljeća. Osim djela iz njegova repertoara, na programu su bila i Šabanova, među njima i praizvedba skladbe "Happy Birthday D." Naime, koncert je održan na velikanov 91. rođendan. Poput Gillespiea i on iskazuje sklonost latino zvuku, ali ne u bebop, nego u suvremenijem jazz kontekstu, odajući veću mirnoću i sklonost prema ozbiljnoj glazbi. Dok se u izvedbama nekih, posebice Šabanovih skladbi, Fadis jedostavno pridružio trubačkoj sekciji, u drugima je briljirao kao solist pokazavši veliku vještinu sviranja trube, uključujući strahovit intenzitet, velik raspon i sposobnost sviranja iznimno visokih tonova.

Cijenjeni glazbeni pedagog, Faddis je dan poslije u dvorani Hrvatskog društva skladatelja, koje je uz KD Lisinski organizator festivala, održao radionicu za studente, ali i profesionalne glazbenike, a nevečer koncert sa svojim kvartetom. Iako je i na tom nastupu iskazao poštovanje prema svom mentoru, nije se zadovoljio samo sviranjem Gillespievih skladbi, vrativši se na početke jazza i podsjetivši na slavne trubače Kinga Olivera i Louisa Armstronga. Bio je to vrhunac ovogodišnih, uspješno organiziranih Međunarodnih dana jazza.

Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja