Održan Vip Zagreb Jazz Festival 2008

Održan Vip Zagreb Jazz Festival 2008
Datum objave:
11.11.2008.
Foto:
Davor Hrvoj
Trio Matije Dedića
U Zagrebačkom kazalištu mladih od 5. do 8. studenog 2008. održan Vip Zagreb Jazz Festival

Ovacije za vodeće jazziste današnjice

Nastupom trija klavirista Brada Mehldaua, u subotu, 8. studenog, završen je četverodnevni Vip Zagreb Jazz Festival. Dvorana, u kojoj su postavljena dodatna gledališta sa svake strane i iza pozornice, bila je pre mala da primi sve koji su željeli svjedočiti nastupima vodećih jazzista današnjice, a aktivirani su dodatni stolci, te jastučići za one koji su, sjedeći na podu ispunili svaki kutak dvorane. Sudionici su u potpunosti ispunili očekivanja publike koja je na svim nastupima oduševljeno reagirala, pa i na zahtjevnije izvedbe suvremenija pristupa, ali i kritičara koji su hvalospjevima počastili glazbenike.
Poput jogija u meditaciji
Bilo je tako i na koncertu Mehldauova tria koji je izvodio glazbu visoke estetske razine. Svirao je impresionističkim pristupum, spajajući tradiciju jazza i klasične glazbe sa suvremenim kretanjima na današnjoj sceni. Izvedbe su razvijali usredotočeno i smireno, poput jogija u meditaciji, “lijeno”, kao da još nisu popili prvu jutarnju kavu. Trojka se doimala poput glazbenih blizanaca koji intuitivno osjećaju jedan drugoga.
Kontrabasist i bubnjar njegova tria, Larry Grenadier i Jeff Balard, produžili su boravak u Zagreb kako bi sudjelovali u snimanju albuma Matije Dedića, glazbenika koji je svojim nastupom otvorio Festival. Skladatelj osebujna rukopisa i klavirist zavidne tehnike, te maštovit improvizator, Dedić je, uz poticanju suradnju kontrabasista Martina Djakonovskog i bubnjara Deana Terzića, atraktivnim izvedbama zaslužio ovacije publike.
Raspoloćženi kvintet
Bila je to sjajna uvertira za nastup legende jazza, osamdesettrogodišnjeg bubnjara Roya Haynesa, suradnika istinskih velikana jazza. Nastupio je uz trojicu mlađih, solidnih, ali ne i vrhunskih glazbenika s kojima bi mogao poletiti u svemirske visine koje Haynes još uvijek može doseći. Naime, iako je svirao nenametljivo pružajući maksimalnu podršku kolegama i stavljajući glazbu ispred osobnog dokazivanja, predstavio se fascinantnim bubnjarom koji neprestano improvizira, a u zraku se uvijek osjeća nepogrešiv tempo.
Na visini zadatka bio je i pjevač Kurt Elling koji je u uvjerljivom nastupu predstavio nekoliko aspekata svojeg djelovanja: izvedbe standarda, originala, transkripcija i scat improvizacije.
Vrhunac festivala bio je nastup kvinteta Davea Hollanda. Čuveni kontrabasist i skladatelj ostvario je osebujan zvuk i koncept objedinjujući razne pristupe, od jazza, preko rocka do suvremene ozbiljne glazbe. Hrabro, ali uspješno konfrontirao je, nerijetko u formi dijaloga, različite osobnosti stalnih suradnika u spontane, uzbudljive i nepredvidlive izvedbe raspoloženog kvinteta ponesenog entuzijazmom publike.
Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 11. studenog 2008.)
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja