HGM jazz orkestar Zagreb svirao Roba McConnella

HGM jazz orkestar Zagreb svirao Roba McConnella
Datum objave:
08.12.2008.
HGM jazz orkestar Zagreb

HGM jazz orkestar Zagreb je, pod vodsvom svog stalnog dirigenta Sigija Feigla, 7. prosinca 2008. nastupio u Studiju Bajsić HRT-a u svom redovnom koncertu ciklusa Sunday Nights. Izvodilli su jazz standarde, ali i tradicijske božićne, te skladbe Roba McConnella u obradama ovog čuvenog kanadskog ventil trombonista, skladatelja, aranžera i vođe orkestra, dobitnika nagrade Grammy. Uz Feigla, koji se kao solist predstavio svirajući klarinet i flautu, zapažena su sola odsvirali i brojni članovi Orkestra. najdojmljivija je bila izvedba Gershwinove skladbe “I Got Rhythm” koja je najbolje ocrtala razigran, duhovit i stilski bogat McConnellov aranžerski rukopis, ali i visoku izvođačku razinu orkestra.
Neka djela iz tog programa HGM jazz orkestar Zagreb je odsvirao i na nastupu održanom tog dana ujutro, također u Studiju Bajsić HRT-a. Taj edukativni koncert bio je namijenjen za djecu osnovnih škola od 5.do 8. razreda, pretplatnicima Ciklusa HGM, s ciljem da približi djeci jazz glazbu i ansambl, big band koji svira jazz, te objasniti kako slušati jazz. Umjetnički voditelj i dirigent HGM jazz orkestra Zagreb Sigi Feigl upoznao je djecu sa sastavom big benda predstavivši ga po sekcijama. Govorio je o svakoj sekciji posebno: sekciji truba, istaknuvši lied, sekciji trombona istaknuvši bass trombon, sekciji saksofona predstavivši alt, tenor, sopran i bariton saksofon, te ritam sekciji koju čine gitara, klavir, kontrabas i bubnjevi. Kroz tu prezentaciju djeca su mogla čuti kako zvuče ti instumenti solistički, kako se na njima može improvizirati, kako zvuči sekcija, a kako big band u jazzu kada se sekcije udruže. Kroz izravnu komunikaciju dirigenta s publikom bilo je zanimljivo vidjeti djecu koja su se aktivno uključila i nakon što je big band odsvirao skladbu, na upit dirigenta koji su instrumenti u svirali sola, djeca su to znala prepoznati.
HGM jazz orkestar Zagreb, dobitnik Nagrade „Ivo Vuljević“ (koju ove godine HGM dodjeljuje jubilarno po 20. put) za 2003. godinu, nastupit će 29. prosinca s počekom u 22:30 u MD V. Lisinski povodom 35-te obljetnice KDVL.
Davor Hrvoj
(Snimila: Irena Gorše) 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja