Kvintet Kennyja Wernera nastupio u Jazz ciklusu HDS-a i KD Lisinski

Kvintet Kennyja Wernera nastupio u Jazz ciklusu HDS-a i KD Lisinski
Datum objave:
20.12.2008.
Foto:
Davor Hrvoj
Kenny Werner Quintet

Koncertom kvinteta Kennyja Wernera u Lisinskom

Ovacije za prvorazredne jazziste

U drugom nastupu ovosezonskog Jazz ciklusa, što ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski, a kojim je odlično popunjena koncertna praznina između jazz festivala, 17. je prosinca 2008. u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupila međunarodna skupina čuvenog američkog pijanista i skladatelja Kennyja Wernera. U njegovu all star kvintetu sviraju vođe vlastitih sastava ili suradnici velikih jazz zvijezda: trubač Randy Brecker, tenor saksofonist David Sanchez, kontrabasist Scott Colley i bubnjar Antonio Sanchez.
U Zagrebu su nastupili nakon jednotjednog angažmana u glasovitom njujorškom Dizzy's Clubu Coca Cola, nakon kojeg ih je jedan od uglednih američkih jazz kritičara proglasio vodećim jazz sastavom današnjice. U skladu s tom reputacijom oko zagrebačkog se koncerta, za koji su ulaznice bile rasprodane tjedan dana prije, stvorila za jazz neuobičajena atmosfera iščekivanja, uz panična nastojanja da se nabavi karta više. Već prije izlasaka glazbenika na pozornicu publika je nekoliko puta ovacijama prekidala uvodni govor umjetničkog ravnatelja Ciklusa Antuna Tomislava Šabana koji je priopćio okolnosti vezane uz organizaciju, te je najavio sljedeći koncert na kojem će 17. veljače 2009. nastupiti trio čuvenog nizozemskog bubnjara Hana Benninka, ovogodišnjeg dobitnika Europske jazz nagrade. Naime, po mnogo čemu poseban kvintet Kennyja Wernera u Zagrebu je održao prvi od samo tri europska koncerta. Iako su glazbenici, koji su tog dana doputovali iz SAD-a, bili umorni, posebice Werner koji je u zagrebačku zračnu luku sletio četrdesetak minuta prije početka koncerta, dočekani nevjerojatnim ovacijama, od prvog su trenutka svirali predano i nadahnuto.
Izvodili su Wernerove skladbe, te Hancockovu “Dolphin Dance”, u Wernerovim profinjenim aranžmanima koji odaju sklonost klasičnoj glazbi i suvremenom jazz rukopisu, ali s “dovoljno praznih redaka u crtovlju” koje su kompetentni glazbenici u trenutku nadahnuća “nadopisivali” notana za “jednokratnu uporabu”. Česte promjene tempa i raspoloženja, postepeno razvijanje nježnih balada u moćne izvedbe strašnog intenziteta, izmjene mainsteam i free idioma, te slušanje i brze reakcije, njihove su izvedbe činile uzbudljivima i uvjerljivima.
Koncert za jazz sladokusce zaključili su Wernerovom obradom “Hedwigine temom” iz filma ”Harry Potter”, a u dodatku su odsvirali njegov “Inaugural Balls”, ironično intoniranu, politički angažiranu skladbu koju je napisao prigodom inauguracije američkog predsjednika, sada na odlasku, a koju, prema autorovim riječima, na ovoj turneji sviraju posljednji put.
Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 20. prosinca 2008.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja