Maja Savić Jazz Ensemble u MMC-u “Studio”

Maja Savić Jazz Ensemble u MMC-u “Studio”
Datum objave:
18.04.2009.
Maja Savić Jazz Ensemble
MAJA SAVIĆ JAZZ ENSAMBLE U MMC-U «STUDIO»

Petak 17. travnja 2009. treba crvenom olovkom zabilježiti u kalendaru jazz zbivanja kod nas. Dva su razloga tomu. Prvi, dakako, nastup izvanredne (autor teksta ju je slušao i gledao nekoliko puta, ali ovo je bio definitivno najzreliji nastup!) Maje Savić, a drugi razlog ponovno «otkrivanje» sjajnog prostora za događanja ovakve vrste –Multimedijalnog centra Studio, u Vlaškoj 92. Tko nije bio – neka se skrio!
A sada – argumenti. Skupina mladih entuzijasta osnovala je udrugu pod imenom «Javna alternativna društvena domena», hvalevrijednim trudom preuredili su staro kino «Studio» u Vlaškoj ulici. U prostoru koji su nazvali «Multimedijalni centar Studio» događaju se različite priredbe od kulturnog značenja za grad (a i šire, uzmemo li primjerice ovaj koncert!), glazbene radionice, dječje predstave «Tvornice lutaka», stand up komedije skupine «Sve5», radionice koji promiču glazbala zapadnoafričke kulture, plesne večeri «Kad je rock bio mlad», a moglo bi se još toga spomenuti.
Ono što zanima čitatelje portala www.jazz.hr jeste činjenica da se ovdje događa i – jazz! I to svaki petak.
Nama jazzoljupcima to je vrijedna informacija. Evo i zašto. Prostor još u sebi nosi duh nekadašnjega kina (komentirali smo Borna Šercar, Tihomir Hojsak i ja kako kina umiru, na žalost!), i nešto od te atmosfere lijepo se uklapa u jazz glazbu.
Prostor je to koji je akustično vrlo zanimljiv, a u usporedbi s nekim klubovima čak daleko iznad. Nadalje, prostor je to koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta publikom očigledno jazz nastrojenom i željnom jazza; nije se čula priča, žamor, nekoncentracija, samo poneki zvec-zvec čaše piva ili vina…i jazz!
Razglas solidan, osvjetljenje odlično! Predstava može početi.
Za predstavu pobrinula se Maja Savić. Ta draga djevojka napreduje čizmama od sedam milja. Tjedno pogledam i poslušam najmanje dva-tri koncerta, i upravo kad pomislim da sam ponekad zasićen, pojavi se netko poput Maje i učini me ponosnim što slušam i volim jazz. I kao da kaže - vidiš, vrijedilo je truda potegnuti do Vlaške ulice.
Već prije napisah da je Maja Savić jazz pjevačica i skladateljica koja je svojim  nastupima zainteresirala jazz poklonike, ne samo kod nas. Glazbena iskustva i osjećaj za profinjenu i proživljenu interpretaciju gradila je na brazilskoj bossa novi, učeći od glazbenika kao što su Deborah Carter, Romy Camerun, Francisco Latino Blanco, i nastupajući  kako u portugalskim, tako i hrvatskim jazz klubovima.
Ovu večer Maja je djelovala svježije, ponesena i atmosferom ispunjenog starog kina, na krilima najbolje hrvatske ritam sekcije mlađe generacije jazzista ( Šercar – Hojsak), uz mladog Zvjezdana Ružića, pijanistički zaigranog poput Ahmada Jamala i sklonog imrovizaciji poput Matije Dedića ili Keitha Jarretta.
Nizali su standarde; «Afro Blue», u počast  Coltraneu, «God Bless The Child» koju Maja u zadnje vrijeme izvodi redovito i uvijek dobro, "How High the Moon", vrlo, vrlo neobična Milesova «So What», u počast Majinoj učiteljici pjevanja koja je napisala tekst uz ovu skladbu zarazne kontrabas dionice - izleti u hispanoamerički izričaj odlični (Maja Savić je neko vrijeme živjela u Portugalu!) i završna, autorska, «Samba Croata».
Bio je to koncert koji je vrijedilo čuti. Maja, Zvjezdan, Tihomir i Borna veliki su potencijal. Malo mi je nedostajala Hojsakova wah-wah pedala i onaj profinjeni, gotovo aristokratski alto sax Denisa Razumovića Razza, ali u toj kombinaciji moći ćemo ih čuti već 25. travnja u Jazz klubu.
„Spontano se dogodilo da smo se ovako spojili. Ovaj sastav sam nazvala «Maja Savić Jazz Ensemble» i namjerno nisam htjela odrediti brojčano stanje članova benda, primjerice trio ili kvartet, jer uvijek postoji opcija da ćemo pozivati goste glazbenike da nam se pridruže, ovisno o situaciji», rekla je Maja.
Moja preporuka – svakako se potrudite nazočiti koncertu ove ekipe!

Dinko Husadžić Sansky
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja