65 godina Jazz orkestra HRT-a

65 godina Jazz orkestra HRT-a
Datum objave:
13.12.2012.
Sudionici slavljeničkog koncerta
Moćno i uvjerljivo

Jedan od najdugovječnijih big bandova, Jazz orkestar HRT-a (nekad Plesni orkestar Radio Zagreba i Big band HRT-a) slavljeničkim je koncertom proslavio 65. godišnjicu kontinuirana djelovanja. Pod ravnanjem svojeg stalnog dirigenta Saše Nestorovića i uz Zbor HRT-a nastupio je 11. studenoga 2012. u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. U skladu s predblagdanskim ozračjem, na programu je bio izbor sakralnih djela velikana jazza Dukea Ellingtona.
Ovim koncertom Jazz orkestar HRT-a je još jednom dokazao da se sposoban upustiti se u najzahtjevnije glazbene projekte. Naime, osim što su dokaz Ellingtonove genijalnosti, te skladbe iziskuju veliku glazbeničku vještinu, ali i poznavanje i osjećaj za razne žanrove, od bluesa i gospela preko jazza, protestne i politički angažirane (borba za ravnopravnost rasa) do ozbiljne glazbe. Gotovo pola stoljeća nakon nastanka ova su djela i dalje suvremena, progovaraju univerzalnim glazbenim jezikom i izazivaju pažnju glazbene javnosti diljem svijeta.
Orkestar i Zbor su uvjerljivo prenijeli Ellingtonovu zamisao skladnog prožimanja tih stilova, ali i napisanog i improvizacije, svjetovnog i duhovnog. Saša Nestorović je uspio uvježbati izvođače tako da zvuče moćno i da istaknu upravo taj duhovni segment, da na publiku prenesu emocije, zanos, pozitivne vibracije. U ostavrenju toga cilja sjajno je uklopio i soliste, članove Orkestra i Zbora, ali i za tu prigodu angažirane goste. U ulozi pjevača briljirali su Martinas Golčeta Silić, Ivana Garaj Korpar, Lela Kaplowitz, Želimir Panić, Miroslav Živković, Vjekoslav Hudeček i Mladen Klepo, narator je bio Ranko Belić, a u jednoj izvedbi oduševio je step plesač Bojan Valentić kojem se u glazbenom duelu pridruila Lela Kaplowitz, dok su se kao instrumentalni solisti istaknuli Julije Njikoš, Davor Križić, Željko Kovačević, Antonio Geček, Mario Bočić, Arsen Ereš, Damir Horvat i Miro Kadoić.
Publika je ovacijama pozdravila izbor programa i izvedbu, a kritika će zasigurno ovaj koncert uvrstiti u najvažnije ostvarenja hrvatske glazbe u godini na izmaku.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 13. prosinca 2012.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja