Festival koji zrači čarobnom energijom

Festival koji zrači čarobnom energijom
Datum objave:
04.08.2013.
ZZ Quartet
U Balama započeo 7. Last Minute Open Jazz Festival

Nastupom sastava B's FUNstellation trubača Zvonimira Bajevića 1. je kolovoza u Balama započeo četverodnevni Last Minute Open Jazz Festival koji se već sedmu godinu, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, održava u organizaciji Udruge za kulturu »Kamene priče«. Uz Bajevića sekstet čini skladna družina mlađih, ali već afirmiranih glazbenika: tenor saksofonist Mario Bočić, trombonist Miron Hauser koji je napisao većinu aranžmana i uz Bajevića je autor skladbi, pijanist Jurica Leikauff , bas gitarist Goran Rukavina i bubnjar Adriano Bernobić. Osim što su se predstavili kao srčani improvizatori, članovi banda su osvojili publiku zanimljivim autorskim radovima kroz koje svoj suvremeni jazz jezik obogaćuju raznim utjecajima, među ostalima latin jazzom, hardbopom i funkom.
U drugom dijelu prve festivalske večeri nastupio je međunarodni ZZ Quartet koji vode hrvatski gitarist koji živi i djeluje u nizozemskoj Ratko Zjača i talijanski harmonikaš Simone Zanchini. Tom prigodom promovirali su svoj novi album »Beyond The Lines« koji su objavili za njemačku diskografsku kuću In+Out Records. Nastupivši uz stalnog člana kvarteta, sjanog kontrabasista Martina Gjakonovskog i povremenog člana, bubnjara Klemensa Marktla, izvodili su autorske skladbe raznolika karaktera. Nakon nekoliko godina zajedničkog djelovanja na novom se albumu, a to se osjetilo i na ovom koncertu, sve više udaljuju od osnovnih postavki jazz glazbe, iako ih nisu u potpunosti odbacili. Sve više upuštaju se u eksperimentiranje, te se referiraju na suvremenu klasičnu, sakralnu i filmsku (Federico Fellini), te tradicijsku glazbu, šansonu, rock... Raspoloženi za svirku, briljirali su u improvizacijama, posebice Zjača i Zanchini, glazbenici koji su se istaknuli i kao autori, ali i protagonisti intrigantnih glazbenih duela. Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji ostvarili su duboku glazbenu povezanost što im omogućuje nesputanost i smjelost u istraživanjima, a njihovu glazbu čini uzbudljivom i punom dramatskih obrata.
Mnogobrojni su ljubitelji jazza, ali i turisti koji su se te večeri okupili na baljanskom Trgu Tomasso Bembo, s oduševljenjem su pozdravljali svaki solo, a njihove su reakacije dodato motivirale glazbenike. Čarobna energija koja i ove godine zrači oko Last Minute Open Jazz Festivala nastavlja se širiti i nadahnjivati umjetnike na posebna kreativna ostvarenja. U tom ozračju večeras će nastupiti Reinaldo Santiago Quartet i Jasna Bilušić Band, a sutra Maggie Balog & Nino Nimac, Oleg Kireyev Band & Nicholas Bearde, te DJABE & Gulli Briem.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 3. kolovoza 2013.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja