Jazz koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Jazz koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Datum objave:
06.08.2013.
Oleg Kireyev Band i Nicolas Bearde
Održan Last Minute Open Jazz Festival u Balama

Posljednje večeri ovogodišnjeg Last Minute Open Jazz Festivala, koji se u organizaciji Udruge za kulturu »Kamene priče« održao od 1. do 4. kolovoza u Balama, ostvarena su čak četiri programa. Koncert je započeo nastupom poznatog ruskog multinstrumentalista Olega Kireyeva koji je ovom prigodom svirao »samo« sopran i tenor saksofon i tarabuku, te je pjevao vokalize kojima je publiku vodio na Tibet, u Arabiju... Glazbenik koji već nekoliko sezona dio godine provodi u Puli i djeluje s istarskim glazbenicima, za ovu se prigodu udružio s klavijaturistom Leonom Brenkom, kontrabasistom Nenad Mirtom i bubnjarom Alexom Brajkovićem. Ovom prigodom izvodili su lako slušljiv jazz s funk feelingom koji nije ostavio ravnodušnima poznavatelje jazza, ali turiste koji su se te večeri slučajno zatekli na baljanskom trgu Tomaso Bembo.
To je bila karakteristika cijele festivalske večeri koja je nastavljerna nastupom dua koji čine pjevačiva Maggie Balog i šibenski gitarist Nino Nimac. Publiku su raznježili kantautorskim pristupom pjesmama koje Maggie Balog piše u suradnji s Fabom Martinijem, protkanim popom, folkom, rockom i jazzom. Njezina nadarenost zasigurno će u budućnosti biti zamijećena, ne samo na našoj glazbenoj sceni.
Na pozornicu se vratio sastav Olega Kireyeva, ali ovom prigodom s gostom, uglednim američkim pjevačem i glumcem Nicolasom Beardeom koji se predstavio majstorom mainstream jazza, bluesa, bossa nova i R&B-ja, a posebice je dojmljivo izvodio balade, primjerice »Misty« i »Body and Soul«. I na ovom je koncertu, u izvedbama standarda, ali i manje poznatih skladbi uglednih jazz glazbenika kao što Abbey Lincoln i Max Roach, kao i onih koje su poznati autori pisali upravo za njega, iskazao svu raskoš svojeg talenta: svestranost, muzikalnost, lijep glas, kontrolu, osjećajnost i nadarenost za showmana.
Festivalsku je večer svojim nastupom zaključio mađarski fusion/etno-jazz sastav Djabe pojačan poznatim islandskim bubnjarom Gullijem Briemom, suradnikom glazbenih zvijezda poput Madonne i Philipea Catherinea, ali i stalnim članom čuvenog islandskog fusion sastava Mezzoforte. Odlično se uklopio u sastav, bez da je izigravao zvijezdu, s tek povremenim solima u kojima je ispoljio vrhunsku sviračku vještinu. Glazbenici, koji spajaju jazz i rock te svoj glazbeni jezik proširuju elementima mađarske narodne glazbe, svojom su atraktivnom svirkom osvojili publiku koja je do dugo u noć aktivno sudjela u izvedbama.
Last Minute Open Jazz Festival nastavlja se večeras u Veloj luci na Korčuli gdje će tijekom tri dana nastupiti Oleg Kireyev Band & Nicolas Bearde, Djabe & Gulli Briem, ZZ Quartet, Waweform, Maggie Balog & Nino Nimac i Oliver Dragojević.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 6. kolovoza 2013.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja