Skupina Jewsers nastupila u Siscia jazz klubu

Skupina Jewsers nastupila u Siscia jazz klubu
Datum objave:
07.02.2009.
Jewsers
Siscia jazz klub nastavlja seriju nastupa dobrih glazbenika. U petak, 6. veljače,  to je bila zagrebačka klezmer skupina JEWSERS.

Koncert je ugodno iznenađenje, osjetilo se po reakciji publike. Jednostavno, radi se o tomu da ovakvu vrstu glazbe rijetko imamo zgodu slušati. Interpretacija je to koja u tradicijsku formu židovske svadbene pjesme, pjesme za ples ili bilo koje druge možebitne prigode ukomponira glazbenu baštinu dotičnog podneblja, upijajući, dakle, ponajbolje glazbene momente  zemalja po kojima su se spletovima povijesnih okolnosti tijekom stoljeća razasuli, kako Aškenazi, tako i Sefardi.
Ta bremenita ahasverska povijest, doživljava različite glazbene influence, nije isključiva niti ortodoksna, prima u svoje naručje poput korita rijeke različite glazbene pritoke i stvara osobit specifikum.
Klezmer glazba, rekoh, nije toliko raširena na našim područjima, ali pokazuje neobičnu vitalnost. Izmjene ritmova, harmonijskih struktura, pa gotovo jazzistička improvizacija - učinilo se kao dobitna kombinacija kako dobra dva sata držati publiku raširenih očiju i ušiju.
Mario Igrec, na gitari, u najboljoj "tradiciji" svojega prezimena, zaigrano, razigrano, igrivo i suvereno vodio je priču ovog koncerta. Ta neortodoksnost i glazbena fleksibilnost urodili su npr. sjajnim zvucima Orijenta, s jedne, ili pak naše Vehni vehni... s druge strane; a cijelu priču zaokružili su s Erdelezi, pomalo neočekivano, povezavši tako taj romski, lutalački, gotovo gipsy swing izričaj (interpretacijom kojoj Bregović sigurno ne bi imao zamjerku!) s prodornim, do u dubinu ljudske duša i srca, tonom el. violine i violončela.
Možda bi amplificirana gudačka sekcija negdje navela na skepsu, ali u ovakvoj kombinaciji, zvuči više nego dobro. Sjajan kontrapunkt akustičnoj gitari Maria Igreca.
Jewsers su jedini klezmer sastav na ovim područjima. Osim što su predstavili klezmer hrvatskoj publici, kritika ih je prepoznala kao zanimljiv i jedan od kvalitetnijih sastava u Hrvatskoj. Svoju popularnost duguju brojnim nastupima, i to na različitim scenama: od Dubrovačkih ljetnih igara do B.P. Cluba, od uličnih festivala do Dvorane Lisinski.
Godine 2003. Anubis Records izdao je njihov prvi album "Jewbox", a drugi, live album, snimljen je 2004 u Novom Sadu.
Bila je to odlično potrošena glazbena večer u Siscia jazz klubu.
Dinko Husadžić Sansky
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja