Maja Savich & Razz Working Unit u Jazz Clubu

Maja Savich & Razz Working Unit u Jazz Clubu
Datum objave:
26.04.2009.
Maja Savich & Razz Working Unit
Maja Savich & Razz Working Unit u Jazz Clubu, 25. 4. 2009.

Drugi zagrebački nastup «Radne jedinice» Maje Savić i Denisa Razumovića Razza (prvi je bio prošlog mjeseca u Bulldogu), potvrdio je ono što se moglo osjetiti i kod prvog nastupa – a to je da ovaj band nije samo novo ime na našoj jazz sceni, nego je jazzistička činjenica i pojavnost prvog reda.
Između koncerta u Bulldogu i ovog u Jazz Clubu u Gundulićevoj 11, dogodilo se nekoliko odličnih nastupa Maje Savić s triom, u MMC-u u Vlaškoj, u Bulldogu i BP Clubu. Iz nastupa u nastup, jačalo je njezino samopouzdanje, a i interpretacija je dobila na sigurnosti. Moji audiofilski prijatelji iz Kluba rekli bi – usvirala se. Upravo tako.
Jazz Club je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, bilo nas je i po ulaznim stubama. Inspirativno! Kombinacija izvanserijskog bopera i baštinika Parkerovih ideja u hrvatskom jazzu, Denisa Razza, s utjecajima hispano ritmova, osobito bossa nove, kojima Maja suvereno vlada (naglašavam portugalsko iskustvo koje je ostavilo neizbrisiv pečat na glazbeni izričaj Maje Savić!), jamči dobar zvuk i zanimljiv koncert.
Uz izvedenu seriju sjajnih standarda («Afro Blue», «God Bless The Child», "How High the Moon"), ali i autorskih skladbi, i Razzovih (s albuma «In Umbra» koji rijetko vadim iz CD pogona!), i Majinih, osobito je zarazna i vrlo slušljiva «Samba Croata».
Ova postava dobro zvuči. Na kontrabasu Tihomir Hojsak koji priprema autorski CD; bubnjevi Borna Šercar; a klavijature već vrlo zapaženi i hvaljeni mladac Zvjezdan Ružić. Razumović, naravno, alto-sax, i Maja Savić vokal.
Zagrebački koncerti potvrđuju njihovu uigranost i kvalitetu. Ono što publika očekuje u narednom razdoblju – svakako je ploča.
Kombinacija je to senzibilnih umjetničkih duša… Razumovića, koji je upravo lirski pjesnik alto saksofona i Maje, hispanoamerički raspjevane, sa skladateljskim osjetilom koje neće pogriješiti.
Njihov album zasigurno će osvježiti našu jazz scenu.
Atmosfera u Jazz Clubu dobra. Brojnost publike potvrđuje da smo Maju i Razza prepoznali kao vrijednost koja sve više raste. Držim da njihove dionice na našoj «jazz burzi» doživljavaju nagli skok. Neka tako i ostane!

Dinko Husadžić Sansky
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja