Violine Slavka Domitrovića i gipsy swing u Siscia Jazz Clubu

Violine Slavka Domitrovića i gipsy swing u Siscia Jazz Clubu
Datum objave:
14.12.2011.
Bruno Urlić s violinom Slavka Domitrovića

Damir Kukuruzović gipsy swing Quartet

 

Utorak (13. XII. 2011.) je malo nezgodan dan za jazz club, ali i ovaj put je u Siscia Jazz Clubu bilo odlično i poprilično krcato glazboljupcima.
Damir Kukuruzović predstavio je izniman rad Slavka Domitrovića, graditelja violina (http://www.violine-domitrovic.com/).
Majstor je to osebujna pogleda na glazbu i zvuk glazbala koji proizvodi. To je potvrdio i Bruno Urlić, violinist i član Damirova kvarteta, svirajući na Domitrovićevoj verziji Guarnerija.
Opisujući dojmove i samo glazbalo, njegovu podatnost, timbar, osjećaj svirke, uigravanje i usviravanje predivnog «stroja», Bruno nije štedio komplimente Majstoru iz Siska, a Damir Kukuruzović je govorio o Slavkovim glazbalima kao o hrvatskom brandu.
Spoj odličnih glazbala, violine praćene gipsy swing gitarama Damirova kvarteta i samozatajnim nastupom Majstora Domitrovića koji je progovorio o svojem radu, dali su nam još jednu pametno potrošenu večer u Klubu.
Iako su Slavkova glazbala rađena u prvom redu za klasičnu glazbu, čini se da odlično funkcioniraju u gipsy swingu. Mslim da Stephane Grappelli (znameniti Djangov suborac!) ne bi imao ništa protiv da je, u svoje vrijeme, mogao imati jedan ovakav primjerak glazbala s dušom i duhom velike graditeljske povijesti.
Domitrović svakako baštini ideje Stradivarija, Guarnerija i drugih majstora-graditelja, ali daje i svoj pečat glazbalima koje stvara. Ručni rad, pozornost svakom segmentu proizvodnje, sati i sati rada na svakom detalju…rezultat je tu, uživali smo u zvuku. Istina, kako mi reče Bruno Urlić, problem nove violine je i u usviranosti, često je potrebno poprilično vremena da sve sjedne na svoje, ali, očigledno, Brunin stil sviranja i violina Slavka Domitrovića objavili su ljubav na prvi pogled.
Gipsy swing standardi nizali su se, a poslije svega i odličan švedski stol koji je zaokružio cijelu glazbeno - graditeljsku i gurmansku priču. Ode moja dijeta u nepovrat, vratih se doma bogatiji za jedno savršeno glazbeno iskustvo i deblji kilogram-dva, spajajući delicije sa stola s tonovima Domitrovićevih glazbala.
Utorak je, kad bolje promislim, odličan dan za gipsy swing!

Dinko H. Sansky

------------------------------------------------------------------

Najbolji hrvatski graditelj violina majstor Slavko Domitrović rođen je 30. lipnja 1937. u Petrovcu kod Siska. Gimnaziju i Srednju glazbenu školu za violinu završio je u Sisku. Od rane mladosti je pokazivao zanimanje za gradnju glazbala te je u Srednjoj glazbenoj školi svirao na violini vlastite izrade. Majstor Domitrović je violinu studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za vrijeme studija je posjećivao stare zagrebačke majstore graditelje: Ivana Husa, Franju Šnajdera i Rudolfa Slokovića. Diplomirao je 1975. u klasi profesora Branka Košira koji i danas svira na njegovoj violini.
Njegovu sklonost za graditeljstvo uočio je i profesor Stahuljak, koji mu 1980. pomaže otići u majstorskoj školu u Freiburgu u Njemačkoj. U Freiburgu, u radionici majstora Hansa Schickera, Slavko restaurira i popravlja instrumente starih majstora (Amati, Stradivari, Guarneri, Steiner). Brzo ulazi u tajne gradnje najvećih graditelja te kombinirajući ih s vlastitim iskustvom i spoznajama izgrađuje prve "Domitrovićeve" violine koje prodaje u Njemačkoj. Obogaćen novim znanjima, majstor Slavko vraća se 1983. u Zagreb i pri Glazbenoj školi Pavla Markovca otvara Radionicu za gradnju i restauraciju glazbala u kojoj radi kao nastavnik za gradnju gudačkih instrumenata.
2001. na natjecanju "Jacob Steiner" u gradnji violina osvaja priznanja za sva tri svoja izložena instrumenta.
Danas majstor Domitrović gradi i restaurira instrumente na obali Kupe, u miru svoga doma. Majstor Domitrović svoje violine izrađuje u potpunosti ručno, jer kako kaže: "Stroj nema dušu." Za izradu jednog instrumenta treba oko 150 sati strpljivoga rada.
"Dobrom graditelju je potrebno dobro uho i osjećaj, a ja već po komadu drveta prepoznajem kvalitetu budućeg instrumenta. Najbolje je drvo bosanski javor, dok se za gornju dasku, zvučnicu, odabirem drvo smreke."
Sam pripravlja i lakove po uzoru na recepte starih talijanskih majstora od različitih vrsta prirodnih smola i eteričnih ulja. Majstor Domitrović violine izrađuje prema tri različita modela: HYPERLINK "http://www.violine-domitrovic.com/slike/v_stradivari.jpg"Stradivari, HYPERLINK "http://www.violine-domitrovic.com/slike/v_guarneri.jpg"Guarneri, te prema HYPERLINK "http://www.violine-domitrovic.com/slike/v_domitrovic.jpg"vlastitom modelu do kojeg je došao proučavajući te i druge stare majstore.
Osim violina, gradi i restaurira i ostale gudačke instrumente: HYPERLINK "http://www.violine-domitrovic.com/slike/v_viola.jpg"viole, violončela i HYPERLINK "http://www.violine-domitrovic.com/slike/v_bas.jpg"kontrabase. Majstor Domitrović je do danas izgradio oko 250 violina i ostalih gudačkih instrumenata. Njegove violine su našle dom širom svijeta: u Beču, Njemačkoj, Španjolskoj, SAD-u itd. Na njima sviraju i studenti i virtuozi.

Goran Končar

Prva violina Zagrebačkog kvarteta. Školovao se i usavršavao na europskim akademijama. Nastupa na brojnim festivalima i turnejama kao solist i kao član komornih sastava.
 "Violine Slavka Domitrovića odlikuju se lijepom i dorađenom izvedbom, bogatim nosivim zvukom i laganim izgovorom na sve četiri ujednačene žice."

Zlatko Stahuljak

Violista, prof. na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, sudski vještak za gudačke instrumente. 
"Slavko Domitrović je jedan od najboljih graditelja violina u srednjoj i jugoistočnoj Europi"

Tonko Ninić

Koncertni majstor i umjetnički voditelj ansambla Zagrebački solisti s kojima je koncertirao po cijelome svijetu ostvarivši više od 2500 nastupa.

Kontakt
Ako želite vrhunski gudački instrument za sebe ili svoj orkestar, molimo, javite se na:
Slavko Domitrović
Obala Ruđera Boškovića 13
44000 Sisak
Hrvatska
Telefon: +385 (0)44 531 230
E-mail: HYPERLINK "mailto:info@violine-domitrovic.com"info@violine-domitrovic.com
 
Webmaster: HYPERLINK "mailto:ivica2003@gmail.com"ivica2003@gmail.com

Majstor Domitrović odnedavno gradi violine od vrhunskog materijala starog između 50 i 60 godina, a zanimljivo je da je dio toga rijetki materijal ptičji javor.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja