Fusion u sjajnim izvedbama HGM-ovaca

Fusion u sjajnim izvedbama HGM-ovaca
Datum objave:
08.06.2010.
HGM jazz orkestar Zagreb i Kokan Dimuševski
Koncertom s Kokanom Dimuševskim HGM jazz orkestar Zagreb zaključio sedmu sezonu ciklusa Sunday Nights

Kokan Dimuševski

Nakon uspješne manje turneje po Cipru HGM jazz orkestar Zagreb je pod ravnanjem Sigija Feigla 6. lipnja 2010. nastupio u Teatru &TD zagrebačkoga studentskog centra u posljednjem ovosezonskom koncertu iz ciklusa Sunday Nights. U dijelu koncerta kao gost se pridružio poznati makedonski klavijaturist Kokan Dimuševski, član skupine Leb i sol.
Prvi dio koncerta bio je ispunjen izvedbama skladbi koje je Orkestar izvodio na dosadašnjim koncertima. Osim skladbe "Uma Segunda Chance" američke basistice, skladateljice i aranžerke Sherisse Rogers koja je uz HGM-ovce nastupila 7. ožujka ove godine, te dvije skaldbe Lennon i McCartneya čija je glazba zastupljena na prvom CD-u HGM jazz orkestra Zagreb "HGM Plays the Beatles", u prvom su dijelu koncerta izveli i dvije obrade hrvatskih tradicijskih pjesama: "Vrbnice nad morem" u aranžmanu Miljenka Prohaske i "Vuprem oči" u aranžmanu Igora Savina. Svi aranžmani ostavljali su puno proostora za sola u kojima su se istaknuli saksofonisti Andreas Marinello, Dejan Kus, Mario Bočić i Kristina Nikolić, trombonist Istvan Bellada i gitarist Filip Šijanec.
U drugom dijelu koncerta svirao je Kokan Dimuševski kojem ovo nije bila prva suradnja s Orkestrom. Izvodili su njegove skladbe i aranžmane koji su donijeli više živosti, ali i stilski drukčiji program zasnovan na raznolikim ritmovima te fusion pristupu u kojem značajnu ulogu podaruje zvuku električne gitare. No, osim autora i gitarista Šijaneca, nadahnutim su se improvizacijama nametnuli i saksofonisti Kire Kuzmanov i Mario Bočić, trubači Mario Stulhofer i Branko Sterpin, te trombonisti Luka Žužić i Miron Hauser.
Publika, u kojoj je bilo i djece osmoškolskog uzrasta, s oduševljenjem je pozdravljala njihova sola, ali i izvedbe Orkestra, kao i gosta koji nije skrivao smješak zadovoljstva odobravajući svirku s razumijevanjem, žarom i entuzijazmom.
Davor Hrvoj


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja