Dobitnik Europske jazz nagrade Enrico Rava nastupio u Zagrebu

Dobitnik Europske jazz nagrade Enrico Rava nastupio u Zagrebu
Datum objave:
25.02.2010.
Foto:
Davor Hrvoj
Enrico Rava
Dobitnik Europske jazz nagrade Enrico Rava nastupio u Zagrebu

Komunikativna svirka talijanskih jazzista

Najpoznatiji talijanski jazz glazbenik, trubač i skladatelj Enrico Rava dobitnik je prestižne European Jazz Prize za 2009. Kao i svi dosadašnji dobitnici i on je nastupio u Zagrebu, na koncertu Jazz ciklusa što ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski i to mjesec dana prije svečene dodjele koja će održati u Beču. Kao i 2008., kad je oduševio publiku nastupivši u sklopu istog Ciklusa, i ovom prigodom Mala je dvorana Vatroslava Lisinskog bila rasprodana deset dana prije koncerta. Nastupio je s novim kvintetom u kojem je od tadašnjih članova svirao jedino trombonist Gianluca Petrella. Uz njih dvojicu članovi su bubnjar Fabrizio Sferra, te vrlo mladi pijanist Giovanni Guidi i kontrabasist Gabriele Evangelista. Naime, kao što je Rava na početku karijere učio od iskusnijih glazbenika s kojima je svirao, primjerice Stevea Lacyja, danas je on preuzeo ulogu mentora pomažući mladim glazbenicima da stasaju.
Osoban stil
Iako je promijenio ritam sekciju s kojom je ostvario dugogodišnju suradnju svirka njegova kvinteta i ovom je prigodom bila uigrana i uvjerljiva. Osim vlastitih skladbi odsvirao je tek jednu drugog autora, Dona Cherryja, jednog od čuvenih glazbenika s kojima je svirao. Zahvaljujući tim suradnjama postao je poznat kao bebop i free-jazz glazbenik, no danas njegov stil nije moguće definirati i svrstati u neku od postojećih ladica. Nakon oponašanja Milesa Davisa i pristupa karakterističnog za američke jazz glazbenike, na početku karijere, Rava se vrlo brzo oslobodio tog načina razmišljanja i kreirao vlastiti stil. Njegova je estetika na tragu suvremenog jazza produkcijski bliskog izdavačkoj tvrtki ECM za koju već godinama objavljuje, ali uz uvijek prisutne elemente cjelokupne tradicije jazza.
Duhoviti citati
Dok je njegov pristup izvedbama koje snima, posebice za ECM, meditativniji i komorniji, na koncertima svira s više intenziteta i žara, komunikativnije i spontanije. Tako je bilo i u Lisinskom. Skladbe različita karaktera izvodili su u raznim formacijama, od sola preko dua, tria i kvarteta do kvinteta, svirajući iskreno i predano s uzbudljivim solima svih članova. Izvedbe zasnovane na osluškivanju i komunikaciji duhovito su začinjali citatima, primjerice temama standarda "Love For Sail" i "It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)". Prihvaćajući izazove trenutnog nadahnuća, poticani Ravnim trubačkim zadirkivanjima, preusmjeravili su ih u neočekivanim smjerovima oduševivši publiku koja se aktivno uključila u neke izvedbe, a burnim je pljeskom izmamila dodatak, atraktivnu izvedbu Ravine skladbe "Autobiografia".
Davor Hrvoj

-------------------------------------------------------------------------------------------


Enrico Rava New Quintet u Lisinskom:

RASKOŠNA LAKOĆA JAZZ POSTOJANJA

U redovitom koncertu Jazz ciklusa, što ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski, 23. je veljače u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupio Enrico Rava New Quintet. Koncert prethodi uručenju Europske jazz nagrade za 2009., što će ju Rava primiti 26. ožujka u Beču.
Uz Beč, Zagreb je jedini europski grad koji svake godine ugosti recentnog dobitnika ove prestižne nagrade, a kako znamo da je pred više od godinu dana Rava također oduševio našu publiku, nije bilo mjesta sumnji da će i ovaj koncert biti izniman.
I bio je! Stari je lisac, uz ekipu mlađih glazbenika, uključujući trombonista nevjerojatne osobnosti, Gianlucu Petrellu, pružio zagrebačkoj publici ne samo dokaze zašto je nagrađen za 2009. godinu, nego i pravu poduku kako se pravilno usmjerava strašan umjetnički potencijal koji ne postaje ego-trip vremešnog gospodina na vrhuncu karijere. Vidi se da je učio od majstora, Milesa Davisa i Gatoa Barbieria, uz sjajne suradnje s fantastičnim jazzistima poput Stefana Bollanija, Larryja Grenadiera i Jeffa Ballarda... te nošen takvim nabojem prepuštao značajan prostor ostatku ekipe, što su glazbenici iskoristili na najbolji mogući način. Zadnjih nekoliko skladbi koje su tresle dvoranu i pokrenuli osjećaj za ritam svakog posjetitelja, školski su primjer groovea. Razarajuće!
Rava je pokazao raskošnu lakoću jazz postojanja i sve ono zbog čega jesmo jazz poklonici. Skladbu stvara gotovo iz ničega, od nekog detalja, koji se u prvi mah ne čini bitnim, od vješte lijeve ruke pijanista Giovannija Guidija do bubnjarskog efekta Fabrizia Sferre... dodajući biserje iz svoje trube (milesovski štedeći tonove, ali u funkciji građenja gotovo dramske napetosti skladbe!) i vodeći izniman dijalog s Petrellom.
Dva sata bez stanke prošla su u dahu. Enrico Rava pošten je glazbenik. Bez kalkulacije, pošteno i emotivno: ...evo me, tu sam, sviram, uživajte ako to volite ...
Uživali smo u sjajnom koncertu.
Dinko Husadžić Sansky

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja