Barbara Dennerlein nastupila uz HGM jazz orkestar Zagreb

Barbara Dennerlein nastupila uz HGM jazz orkestar Zagreb
Datum objave:
07.05.2012.
Barbara Dennerlein
Nadahnuto i s puno entuzijazma

U sklopu svojeg redovnog ciklusa Sunday Nights, HGM jazz orkestar Zagreb je pod ravnanjem Sigija Feigla 6. svibnja nastupio u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Nakon što su izveli po jednu skladbu sa svakog od svoja tri CD-a, na pozornici im se pridružila cijenjena njemačka orguljašica Barbara Dennerlein.
Novi zvuk za ovaj orkestar! Naime, ona svira suvremeni jazz s linkom na hard-bop i soul-jazz kakav se svirao pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljaća, kad su orgulje bile iznimno popularno glazbalu u jazzu. Potaknuti njezinim interpretacijama i članovi orkestra svirali su s puno feelinga, na što nitko od prisutnih nije ostao ravnodušan. Te večeri Mala se dvorana Lisinski ljuljala u ritmu njezina jazza, a on je zasnovan na zdravom tradiciji, mainstream iskazu i osjećajnim improvizacijama.
Osim kao sjajna orguljašica dojmljiva, moćnog zvuka, koja svira basove stopalima, predstavila se i kao maštovita autorica. Naime, na programu su bila uglavnom njezina djela koja je izvorno pisala za svoje male sastave. Atraktivna je bila izvedba njezine boogie woogie skladbe "Duo" što ju je odsvirala u duu s bubnjarom, dok je stahovit osjećaj za blues iskazala u izvedbi jednog od najpoznatijih standarda žanra, skladbe "Stormy Weather Blues".
Svojim je izvedbama pokrenula cijeli orkestar koji je svrao nadahnuto, s puno entuzijazma, te precizno i dinamično. U takvom ugođaju i brojni su se članovi Orkestra istaknuli kao solisti.
Bio je to još jedan u nizu sjajnih koncerata kakvima nas je HGM jazz orkestar Zagreb oduševljavao tijekom deset godina svojeg više nego uspješnog djelovanja.
Davor Hrvoj


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja