Christian McBride Trio nastupio na Avantgarde Jazz Festivalu

Christian McBride Trio nastupio na Avantgarde Jazz Festivalu
Datum objave:
09.05.2012.
Christian McBride

Slavni američki jazz glazbenik Christian McBride nastupio na prvom koncertu ovogodišnjeg Avantgarde Jazz Festivala u Rovinju

 

Opuštene interpretacije atraktivnih jazz skladbi

Ovogodišnji dobitnik nagrade Grammy, američki jazz basist i skladatelj Christian McBride je 4. svibnja 2012. nastupio u Hotelu Eden u Rovinju. Bio je to prvi koncert ovogodišnjeg Avantgarde Jazz Festivala na kojem će do 22. srpnja nastupiti svjetske zvijezde jazza i srodnih žanrova. Uz hrvatskoj publici već znanog bubnjara Ulyssesa Owensa koji je u Rovinju i Zagrebu nastupio kao član sastava pjevača Kurta Ellinga, u svojem je triju predstavio i mladog, nadarenog pijanista Christiana Sandsa pred kojim je, sudeći prema onome što je pokazao na ovom koncertu, zasigurno sjajna glazbenička budućnost. Nakon što je svirao s najvećim zvijezdama jazza, McBride je nadahnuće pronašao u suradnji s ovim mladim glazbenicima koji ne moraju razmišljati o tehnici ili formi - koji su postigli visoku razinu interpretacije i mogu neopterećeno komunicirati ili improvizirati, onako kako nalaže trenutna situacija. Sve izvedbe kao da su se odvijale kroz igru - članovi tria su se opušteno šuljali oko tema, zadirkujući i izazivajući jedan drugoga.
Odlično sastavljen program koji, osim McBrideovih skladbi, uključuje standarde stilski različitih autora, među ostalima »I Mean You« Theloniousa Monka, »Killer Joe« Bennyja Golsona i »Sophisticated Lady« Dukea Ellingtona, izveli su u maniri mainstream jazza sa zanimljivo osmišljenim aranžmanima - dinamično i s puno duha. Takva su bila i sola sve trojice, posebice McBridea koji je svirao s ukusom, uz sjajan odabir fraza, duhovito i uvjerljivo, a posebice je dojmljiv bio u dionicama što ih je odsvirao arco (gudalom), bez obzira radilo se o improvizacijama ili tumačenjima tema.
Glazbenici tijekom cijeloga koncerta nisu skidali osmjeh s lica, ne skrivajući radost muziciranja, a svoj su entuzijazam uspjeli sugestivno prenijeti na publiku koja ih je dozvala na dodatak.
Davor Hrvoj


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja