JazzyBell - jazz osvježenje iz Belišća

JazzyBell - jazz osvježenje iz Belišća
Datum objave:
08.11.2009.
JazzyBell
JAZZYBELL - iznenađujuće jazz osvježenje iz Belišća

piše: Dinko Husadžić Sansky

Bjelodani dokaz kako jazz svojom širinom i mogućnostima nije ekskluziv samo velikih centara je JazzyBell (Miroslav Farkaš, bubnjevi, Goran Schmidt, alt saksofon, Dragan Keserov, bas i Vjekoslav Pavlović, gitara), kvartet koji je jedan od rijetkih na našoj sceni koji već pet-šest godina djeluje u nepromijenjenom sastavu, njegujući glazbu mainstream jazza, vješto vladajući manje ili više poznatim jazz standardima, nudeći svoje viđenje glazbe kojoj smo dragovoljni robovi.
Voziti petstotinjak kilometara tamo i natrag, propustiti k tomu zagrebački koncert Branforda Marsalisa, reći ćete, mora imati krupne razloge. Tako je. Satisfakcija je bila u koncertu jazz kvarteta JazzyBell, iz Belišća, pored Osijeka. U okviru Rombergovih glazbenih večeri koje su u Belišću dugogodišnja tradicija, ovaj je sastav pokazao snagu, ljepotu i sigurnost jazz izričaja. Iznenađujuće ugodno jazz osvježenje iz Belišća daje vjetar u leđa optimizmu i vjeri u budućnost hrvatskog jazza.
Uz svoje goste (pijanist Davor Dedić, neizostavan u HGM Jazz Orkestru Zagreb, Valentina Gyerek i Adrien Adam, odlične mlade jazz pjevačice te Vedran Zec, profesor gitare i glazbenik vrlo inovativnog pristupa jazz improvizaciji) JazzyBell su publici ponudili glazbeni vremeplov, gdje su standardi poput «Autumn Leaves», «Summertime», «Tea for Two», «Cry Me A River», «Spain», «Someday My Prince Will Come» i drugi oduševili publiku.
Osjeti se vrijednost višegodišnjeg zajedničkog rada, glazbenici se odlično razumiju i osjećaju na sceni, uvježbani su i sviraju doista s dušom, s «onim nešto» kako se rijetko viđa, a klavir njihova gosta, Davora Dedića, koji uz glazbenike poput npr. Elvisa Penave ili Gorana Rukavine predstavlja sam vrh hrvatskog jazza mlađe generacije, dao je dodatni šarm koncertu. Dedić, kojeg smo navikli slušati na koncertima s HGM Orkestrom, pokazuje se kao sjajan vođa događanja na sceni, i priželjkujem ga vidjeti u nekom projektu gdje bi vodio svoj trio, ili kvartet, gdje bi njegovi glazbeni dometi išli do maksimuma.
Ugodno je bilo čuti i mlade pjevačice, osobito Osječanku Adrien Adam. Njezin vokal mnogi bi mogli poželjeti u sastavu. Sigurna, snažna i emotivna interpretacija.
Sat i pol odlične svirke. Preporučam JazzyBell organizatorima koncerata u Zagrebu i drugdje. Ovaj band vrijedi poslušati.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja