Održan 10. NO Jazz Festival

Održan 10. NO Jazz Festival
Datum objave:
20.11.2009.
Roy Campbell
U zagrebačkom Studentskom centru održan jubilarni 10. NO Jazz Festival

Poslastica za ljubitelje glazbene avangarde i alternative

U zagrebačkom je Studentskokm centru od 9. do 16. studenog održan jubilarni 10. NO Jazz Festival, priredba koja je po svojem značaju, ali na stilski užem području, postala alternativa Muzičkom Biennalu. Uostalom organizatori oba festivala udružili su snage i neke projekte ostvaruju zajednički.
Prelaskom iz kultnog zagrebačkog kluba KSET, u kojem je prije deset godina započet, u Studentski centar NO (not only) Jazz Festival je dobio bolje uvjete za ostvarivanje ciljeva koje je na samom početku zacrtao promotor Mate Škugor - predstavljanje recentne svjetske avangardne i alternativne jazz scene, ali i glazbenika koji djeluju na drugim područjima, a svojom kvalitetom zaslužuju promociju uz jazz improvizatore. Iako se radi o nekomercijalnom projektu zahvaljujući Škugorovu entuzijazmu, ljubavi prema toj glazbi i predanom radu u Zagrebu je stvorena kritična masa publike za koju je prostor KSET-a, iako je upravo taj klub poznat po fantastičnom ugođaju, postao premalen.
Istodobno, oduševljeni organizacijom i atmosferom na koncertima, čuveni su glazbenici koji su nastupali na njemu diljem svijeta pronijeli glas o Festivalu koji je postao nezaobilaznim okupljalištem svjetske avangardne elite. Tako Škugor danas bez poteškoća i s vrlo malim sredstvima uspijeva održavati visoku razinu Festivala, a korištenje brojnih dvorana Studentskoga centra onogućuje mu organizaciju raznolikih sadržaja, od koncerata velikih zvijezda u Kinu, preko onih u Kazalištu &TD i u Polukružnoj dvorani, te performancea, kazališnih predstava i glazbenih radionica koje su postale hit među mlađim glazbenicima. Ove godine na desetom međunarodnom ne samo jazz festivalu radionicu je, 13. i 14. studenog, održala zvijezda festivala, američki pijanist Matthew Shipp, čarobnjak free-jazza.
Festival je započeo predstavom "Anti Edip: Anarhizam i Shizofonija" DB Indoša i Tanje Vrvilo, a nastavljen koncertnim programima. Nastupi, održani u Teatru &TD-a i Polukružnoj dvorani &TD-a, ispunili su očekivanja, a ona su bila visoka, posebice zbog premijernih nastupa vodećih glazbenika stila poput pijanista Matthewa Shippa, bas gitarista Jamaaladeena Tacume, gitarista i saksofonista Elliota Sharpa, trubača Roya Campbella (Pyramid Trio) i pijanista Vijaya Iyera. Svi su koncerti bili iznimno dobro posjećeni, a publika je znalački ovacijama nagradila najkreativnije izvedbe. Uz mnogobrojne svjetske zvijezde poput njemačkih sastava Alien Ensemble i ISO68, japanskog Kazutoki Umezu "Kiki" Banda, portugalskog Gala Dropa, američko-engleskog Lydia Lunch's Big Sexy Noise Banda, te američkih Matt Darriau's Paradox Trija, Vijaya Iyera, Elliot Sharp's Terraplanea, Jamaaladeen Tacuma's Coltrane Configurationsa, Matthewa Shippa, Pyramid Trija, Six Organs of Admittancea, Isisa, Daleka i Transitionala, ravnopravno su, svaki sa svojim osebujnim programom, nastupili i hrvatski sastavi: Heroina, Fall Out Trio, Dražen Franolić & Kamenko Ćulap i Brio.
Davor Hrvoj


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja