Dašak povijesti jazza

Dašak povijesti jazza
Datum objave:
07.11.2009.
Sonny Rollins u Lisinskom
Nastupom seksteta Sonnyja Rollinsa započeo 5. Vip Zagreb Jazz Festival

Dašak povijesti jazza

Publika u dupkom ispunjenoj Velikoj dvorani "Vatroslav Lisinski" 5. je studenog, na prvom koncertu 5. Vip Zagreb Jazz Festivala, pokazala da poznaje i cijeni djelo najveće živuće legende jazza, Sonnyja Rollinsa. Pozdravivši ga burnim ovacijama, prije nego je puhnuo u svoj saksofon, nije mu ostavila izbor - nakon takvog prijama morao je ići do kraja, bespoštedno i maksimalno predano. No, on tako čini uvijek. Bio je to još jedan od njegovih koncerata koji se opisuju glazbenim događajem godine. U ovom slučaju nije to bio samo zagrebački i hrvatski, već i jedan od značajnijih europskih jazz događaja godine. Lisinski je te večeri bio prožet daškom povijesti jazza.
Svoj zdrav i kreativan pristup jazzu ovaj je karizmatični glazbenik očitovao u izvedbama vlastitih skladbi poput čuvene "Tenor Madness", ali i standarda drugih autora, posebice onih baladnog karaktera, primjerice "In A Sentimental Mood" i "My One and Only Love", koji su svirani u tisućama verzija. No, Rollinsov im prilazi na svjež, drukčiji i zanimljiv način, u spontanim interakcijama sa suradnicima koji poput njega dobro poznaju jezik cjelokupne tradicije jazza, uključujući sklonost blues i kalipso glazbi. Poput procesa u prirodi, koji nadahnjuju njegovu umjetnost, njegova se glazba zasniva na spajanjima suprotnosti: logičnosti i iznenađenjima, jednostavnosti i složenim rješenjima, mirnoći i dinamici, frazama i promjenama, nježnosti i razornoj moći... Iako jedva hoda tijekom cijeloga koncerta se šuljao pozornicom, prilazio glazbenicima, nudio im sola i davao poticaj da se i sami iskažu.
Kako osamdesetogodišnjak još uvijek može imati tako močan zvuk, kako se nije zasitio putovanja, ponovnog sviranja istog repertooara, iz godine u godinu? Odgovor je jednostavan - ljubav! Ljubav prema jazzu, glazbenicima koji ga sviraju i ljudima koji ga slušaju, s kojima dijeli istu životnu i glazbenu filozofiju. I na ovom koncertu doimalo se kao da osjeća strašnu potrebu podijeliti svoju životnu priču, najprije s prijateljema - glazbenicima, dugogodišnjim suradnicima, kao u poslijepodnevnom razgovoru uz čaj, ponekad zastavši da bi srknuo iz šalice, citirajući autora kojeg voli, sjetivši se nekog vezanog događaja, dati digresiju, iznenada zapjevavši i zaplesavši, pa se vratiti na temu kako bi ju dorekao i dao joj potpun smisao. No, soba - KD Lisinski - odjednom mu postaje premala i zidovi se počinju širiti, a polako im se počinju pridruživati zntiželjnici, jer njegova je životna priča prebogata iskustvima. Masa, sada već jazzom indoktriniranih sljedbenika povećala na više od dvije tisuće duša s kojima se povezao mističnom duhovnom snagom.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 7. studenog 2009.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja