Soul Power

Soul Power
Datum objave:
05.07.2010.
Foto:
Davor Hrvoj
Kyle Eastwood
U Opatiji održan 10. Liburnia Jazz Festival

Izložbom plakata prvih devet Liburnia Jazz Festivala, što ju je u čast organizatora priredbe Elvisa Stanića u Villi Angiolini postavila prof. Jasna Knaffl, 2. je srpnja otvoreno jubilarno, 10. izdanje ovog Festvala međunarodnog ugleda.
Glazbeni dio programa započeo je atraktivnim nastupom talijanskog marchin' banda Funk Off. Svoj vatreni show band je započeo u procesiji opatijskim ulicama razveselivši mnogobojne šetače, a došavši na Veliku ljetnu pozornicu pozitivne je vibracije nastavio prenositi prisutnoj publici. Manje uvjerljivi kao solisti, ali močni kao band svoj su funky nastup začinili energičnim plesnim koreografijama, na tragu showa kakav su znali prirediti najveći funk i soul glazbenici. Za razliku od klasičnih big bandova formacija ovog orkestra sadrži četiri bubnjara, jednog tubista (uloga kontrabasa), tri trubača i čak sedam saksofonista. Bez trombonista, ali posve dovoljno da kreiraju zanimljivu glazbu zanovanu na miješanju raznih stilova: funka, jazza, salse, orijentalne glazbe, talijanskih melodija...
Iste večeri sa svojim je sastavom i gostima nastupio stari znanac opatijske publike, makedonski klavijaturist Vasil Hadžimanov. Svoj fusion pristup ovaj glazbenik začinja elemetima tradicijske glazbe Balkana, a glazbenicima iz sastava ostavlja dovoljno prostora da kroz sola iskažu svoje instrumentalističko umijeće. Predstavio se vlastitim skladbama sa sva svoja četiri albuma, u nekim izvedbama električnim zvukom i vokoderom modificiranim vokalom podsjetivši na legendarnog fusion klavijatrista Joea Zawinula.
Drugu festivalsku večer svojim je nastupom otvorio Jazz Extemopre Orchestra, međunarodni kvartet koji je nastao na prošlogodišnjoj istoimenoj radionici što ju već pet godina u Opatiji organizira Elvis Stanić. Radi se o susretima kreativnih europskih glazbenika koji radionice, ali i djelovanje zajedničkog sastava obogaćuju vlastitim glazbenim naslijeđem - uključivanjem tradicijske glazbe svojih zemalja u zajednički glazbeni projekt. Pod Stanićevim vodstvom i ova je formacija dokazala da se radi o ispravnom puta k ostvarivanju nove kreativnosti.
Zvijezda večeri, ali i cijeloga festivala bio je američki basist Kyle Eastwood, sin slavnog glumca i filmskog redatelja Clinta Eastwooda, velikog zaljubljenika u jazz i amaterskog jazz glazbenika koji je na sina prenio strast prema prema tom idiomu. Sa svojim je kvartetom demonstrirao svestranost obuhvativši razne podžanrove, od tradicionalnog jazza do tvrdog fusiona, demonstriravši razne tehnike i pristupe sviranja bas gitare i kontrabasa: arco, pizicato i slap, walking bass... Izvodio je skladbe s novog albuma "Metropolitan", ali i one iz ranijeg razdoblja karijere, kao i neke koje će tek snimiti za novi CD, među ostalima i temu što ju je skladao za film "Letters from Iwo Jima". Publiku je oduševio mekanom, opuštenom svirkom, bez estravagancija, sve atraktivnijom kako je koncert odmicao.
Završna večer festivala bila je u znaku soul u funk glazbe. Atmosferu je zagrijao sastav The Players što ga je okupio basist Goran Rukavina, a zapalio ju je legendarni američki soul band Tower of Power. Već nakon prvih taktova, poneseni ritmom i energijom, mnogi su napustili svoja mjesta i pohrlili ispred pozornice. Svojim je plesom, pljeskom, povicima i pozdravima poblika odaslala povratnu poruku potaknuvši ovaj nonet na još žešće izvedbe soula, na Tower of Power način. Sastav je oduševio izvedbama vlastitih hitova, ne zaboravljajući klasike žanra, pa niti slavnog Jamesa Browna. Najbolji mogući show za zaključak uzorno organiziranog 10. Liburnia Jazz Festivala. Naime, organizatori najpoznatih svjetskih jazz festivala upravo ovaj sastav priželjkuju za zaključnu veselicu svojih priredbi.
Spomenutom programu koji se odvijao na Velikoj ljetnoj pozornici prethodili su nastupi koji se na Liburnia Jazz Festivalu tradicionalno održavaju na terasama opatijskih hotela i kafića, te na popularnom Jazz Boatu. Zvukovi jazza doprali s terasa hotela Imperial, Milenij i Bristol, te Lounge bara Monokini, a, uključujući jazz brod, nastupili su Alexej Kolosov & Aura Group, Denis Razz Quartet, Big Band Samobor, Spart Jazz Group, Trio Taxi, Dusty Grooves, Speak No Evel i Lela & Joe, te posebice dojmljivo The Roosevelt Jazz Band, srednjoškolski jazz orkestar iz Seattlea koji je tradicionalni swing svirao na visokoj razini, s razumijevanjem aranžmana, lijepim zvukom i zrelim solima.
Davor Hrvoj


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja