Zdenka Kovačiček i Ladisdlav Fidri oduševili sarajevsku publiku

Zdenka Kovačiček i Ladisdlav Fidri oduševili sarajevsku publiku
Datum objave:
25.10.2010.
Ladislav Fidri, Sinana Alimanović i Sarajevska filharmonija
Zdenka Kovačiček i Ladisdlav Fidri oduševili sarajevsku publiku
Na koncertu Sinan Alimanović & Sarajevska filharmonija i prijatelji održanom u Sarajevskom narodnom pozorištu, 15. rujna 2010. posebni gosti bili su naš proslavljeni krilničar i trubač Ladislav Laci Fidri i blues i jazz dama Zdenka Kovačiček.
Iako se u Sarajevu dobar jazz svira još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, čini se da je, uz glasoviti i na svim jazz zemljovidima ucrtani Sarajevski jazz festival, najjača jazz figura bosanskohercegovačke jazz glazbe u ovom trenutku Sinan Alimanović, pijanist koji je u pauzi između nota sposoban više reći nego mnogi u cijeloj temi... odlazeći i korak naprijed stvarajući prepoznatljivost, između ostalog tako što će čarobnim potezima sevdah pretvarati u jazz, a od jazza napraviti sevdah. Spoj američkog pristupa jazzu i ukorijenjenosti u bosansku tradicijsku pjesmu čini Alimanovića unikatnim.
Sarajevski koncert to dokazuje. Loša je vijest da svi koji nisu prisustvovali, mogu jako žaliti. Dobra je vijest da je koncert kvalitetno snimljen i bit će objavljen kao DVD. Spoj slike i zvuka dočarat će atmosferu i predstaviti Sinana, Lacija, Zdenku i prijatelje u pravom svjetlu te ostati trajni dokument vremena i jazz svirke koja zasigurno prelazi granice BiH.
Premijerno su izvedene autorske «Lejla» i «Blues For My Friends» gdje Alimanović dirigira Sarajevskom filharmonijom, pokazuju spretnu sinergiju saksofona Adama Klema, krilnice Ladislava Fidrija, trombona Marina Frketina i Marina Gradca s cijelom filharmonijom, osobito u skladbi «Lejla» gdje spoj jazza i klasične baštine daje raskošnu zvučnu sliku.
Dojmljivi dijelovi koncerta odsvirani su u formi tria. Tu je vrhunac svakako izvedba znanog jazz standarda «Oleo». Vrlo brz tempo, zahtjevna izvedba, fino «prepucavanje» kontrabasista Dinka Šimunovića (upravo nevjerojatan glazbenik!) s bubnjarom Ratkom Divjakom i Alimanovićevim klavirskim intervencijama.
Posebni gosti koncerta bili su Ladislav Laci Fidri, kojeg je voditelj Rinko Golubović najavio kao jednog od najznačajnijih trubača i krilničara današnjice (prisjećam se jednog zagrebačkog koncerta velikog madžarskog jazz violinista Csabe Desea gdje on u pola skladbe stane, primijetivši Lacija u publici, i kaže - «Tu je u publici hrvatski Miles Davis, molim pljesak!») i velika blues i jazz dama Zdenka Kovačiček.
Krlinica Ladislava Fidrija, taj vrlo lirski ton i moćni vokal Zdenke Kovačiček vrhunci su koncerta koji su oduševili sarajevsku publiku. Fidrijeva skladba «Blues» bila je uvod u standarde poput «Round Midnight», «Blue Moon» i «Misty», u kojoj je Zdenka pokazala svu raskoš svojeg vječnog glazbenog talenta.
Prava je sreća da će sve to biti objavljeno na DVD-ju i da će svi koje zanima istinski dobra jazz izvedba doći na svoje.
Dinko H. Sansky
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja