Uzbudljive interakcije i nepredviđeni glazbeni obrati

Uzbudljive interakcije i nepredviđeni glazbeni obrati
Datum objave:
15.07.2010.
Mozes Rosenberg, Stochelo Rosenberg, Mate Matišić, Jurica Štelma i Šimun Matišić na Sceni Gradec
Mate Matišić i braća Rosenberg nastupili na Zagrebačkim ljetnim večerima

Na Zagrebačkim ljetnim večerima, što ih organizira Koncertna direkcije Zagreb, 13. je srpnja 2010. na Sceni Gradec u Zagrebu gitarist Mate Matišić nastupio u koncertu povodom 100. godišnjice rođenja Djanga Reinhardta, utemeljitalja gypsy swinga. Uz njega i kontrabasista Juricu Štelmu, stalne članove Hot Cluba Zagreb, nastupili su svjetski ugledni nizozemski gitaristi, braća Mozes i Stochelo Rosenberg iz, nakon Reinhardta, najpoznatije obitelji koja je posvećena manouche stilu jazza.
Iako su koncertu prethodile brojne nedaće - najavljeni violinist Costel Nitescu nije uspio doputovati zbog komplikacija u pariškoj zrakoplovnoj luci, skupocjene gitare umjetnika izgubljene su pa pronađene u zagrebačkoj, a oluja koja je prethodila koncertu onemogućila je postavljanje razglasa te je prvi dio održan akustično - publika je burnim ovacijama glazbenicima pokazala da je njihova misija u potpunosti uspjela. Uživali su svirajući Reinhardtove skladbe i standarde iz njegova repertoara prenoseći dobre vibracije na slušatelje, među ostalima mnogobrojne gitariste koji su se došli pokloniti svojim gitarističkim idolima.
Očarana njihovim izvedbama publika je s iznimnom pažnjom pratila svirku tako da su se i najtiše dionice u izvedbama balada, čak i u akustičnom dijelu koncerta, čule posve jasno. No, najvažnje u njihovim izvedbama su emocije i radost muziciranja koja proizlazi iz ad hock suradnje. Naime, svirali su bez prethodnog uvježbavanja, tek dogovorivši repertoar, a i on je doživio spontane promjene tijekom koncerta. Upravo takav pristup i prepuštanje riziku, radi li se o vrhunskim instrumentalistima kakvi jesu, donosi uzbudljive interakcije i nepredviđene glazbene obrate što svirače potiče na ispoljavanje vještina kojih nisu svjesni.
U takvom se okružju sjajno snašao Matin sin, četrnaestogodišnji pijanist, bubnjar i udaraljkaš Šimun Matišić, polaznik Ljetne jazz škole HGM-a u Grožnjanu. Kao gost, svirajući vibrafon, pridružio im se u izvedbama najpoznatijih Reinhardtovih skladbi: »Daphne« i »Nuages«, iskazavši veliku muzikalnost, osjećaj za jazz i iznimnu zrelost u improvizacijama.
Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja