Promotivni koncert HGM A Banda

Promotivni koncert HGM A Banda
Datum objave:
21.06.2010.
Foto:
Nikola Miljak i Davor Hrvoj
HGM A Band

Prigodom promocije projekta KulturHi pokaz Hrvatskog ferijalnog hostelskog saveza i Hrvatske glazbene mladeži 20. je lipnja 2010. premijerni koncert u Teatru &TD zagrebačkoga Studentskog centra održao novoutemeljeni HGM A Band. Pod okriljem Hrvatske glazbene mladeži i vodstvom dirigenta Sigija Feigla ovaj orkestar okuplja najmlađi naraštaj hrvatskih jazzista. Sudeći prema uvjerljivim izvedbama, ali i ovacijama kojima je publika pozdravljala izvedbe pred ovim je orkestrom sjajna budućnost. U izvedbama standarda osimi Sigija Feigla kao gosti - solisti, ali i dirigenti - uz orkestar su nastupili alt saksofonist Andreas Marinello, trombonist Miron Hauser i trubač Darko Sedak-Benčić. Osim njih veliki pljesak za improvizatorsko umijeće dobili su i neki članovi HGM A Banda: pjevačica Martina Brnetić, trombonist Nenad Grahovac, tenor saksofonisti Tomislav Šoštarić i Ivica Premelč, alt saksofonist Gregur Savić, bariton saksofonist Ivor Reljić, gitarsiti Davor Doležal i Pavle Jovanović, klavirist Domagoj Sudar Šamec, trubač Daniel Hršaki bubnjar Borko Rupena.

------------------------------------------------------------------

NOVA GENERACIJA HGM A - BAND-a

Nakon jedne vrlo uspješne Ljetne jazz škole Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu Hrvatska glazbena mladež je 2002. utemeljila HGM jazz orkestar Zagreb. Dva su glavna cilja: osiguravanje kontinuirane jazz edukacije mladih glazbenika te stvaranje i njegovanje nove, mlade jazz publike.
Osam godina i osam koncertnih sezona kasnije, HGM jazz orkestar Zagreb obrazovao je desetke mladih jazz glazbenika, a time je stvorio cijelu novu jazz-scenu u Hrvatskoj. Samo na radionicama sudjelovalo je preko 100 mladih glazbenika.
HGM jazz orkestar Zagreb stvorio je i novu jazz publiku što najbolje pokazuju uvijek do posljednjeg mjesta popunjeni nastupi tog Orkestra. Naravno, popularnosti koncerata HGM jazz orkestra Zagreb ne pridonose samo sjajni mladi glazbenici, članovi sastava koji pod vodstvom dirigenta Sigija Feigla dostižu zavidnu razinu muziciranja, već i uistinu velike svjetske zvijezde jazz scene, jazz glazbenici, pedagozi, solisti i voditelji radionica, do sada njih 80-tak koje je HGM ugostila na svojim zagrebačkim koncertima.

U listopadu 2009. stasala je nova generacija jazz glazbenika - A band kojeg čine mladi glazbenici, ljubitelji jazza iz različitih krajeva Hrvatske.
Trideset mladih glazbenika okupio je zajednički cilj: ljubav prema jazzu, zajedničko muziciranje, sviranje u big-band-u, želja za usavršavanjem, stjecanjem znanja i iskustva. U ovom orkestru vidjeli su priliku za ostvarenje svojih ciljeva kroz kontinuirani rad visoke kvalitete koju osigurava voditelj, jazz pedagog i dirigent Sigi Fegl, što je svakako motivacija za učenje.

Na pitanje "što za tebe znači rad kroz radionice i sviranje u HGM jazz-orkestru?" polaznici su odgovorili:

Zahvaljujući svim divnim i upornim ljudima u HGM-u, ispunio se moj san. Osnovan je još jedan orkestar u kojem smo i mi, mlađi zaljubljenici u ovu vrstu glazbe, dobili priliku naučiti više o jazzu. Kroz radionice i probe jazz orkestra omogućeno nam je da se uz stručno vodstvo i u suradnji s najboljim svjetskim jazz glazbenicima postupno i detaljno upoznamo sa svim oblicima jazz glazbe i stilovima, te naravno sav svoj rad i oduševljenje ovom glazbom prezentiramo publici.
Sve u svemu, ovaj je orkestar za mene jedinstvena prilika da konačno uđem u svijet jazza i počnem se baviti onime što u glazbi najviše volim - sviranjem.
Tomislav Prosinečki

Što se tiče iskustva koje sam dobio svirajući u HGM big bandu, ono je neprocjenjivo, što zbog osjećaja koji se može osjetiti samo sviranjem u njemu, što zbog voditelja big benda (Zigija), koji je uistinu majstor svog zanata i koji svojim savjetima i znanjem svakome od nas neizmjerno pomaže.
Vjerujem da će projekt opstati, jer je neophodan za pravilnu edukaciju glazbenika, kao i za poticaj bavljenja jazz glazbom koja je na ovim prostorima nažalost još uvijek podcijenjena i neprofitabilna. Bravo za projekt!
Davor Dolezal

Napokon uz jazz studij imam priliku svirati u big bandu. To sjajno iskustvo, pod vodstvom jako jako dobrog dirigenta. Radujem se i nadam da je ovo samo početak te da nas super stvari tek očekuju. Veselim se prvom koncertu i mislim da je ovaj projekt vrijedan svake hvale.
Grga Savić

Rad kroz radionice big benda nije nikako moguće loše ocijniti. Uz vodstvo, entuzijazam, znanje i predanost gospodina Zigija smatram da ću puno naučiti, odnosno da sam već puno naučio, te da će mi ovo iskustvo u mnogome pomoći na mom glazbenom putu. Nemam nikakvih pritužbi već samo riječi hvale - drago mi je da sam dio te priče! Hvala puno HGM-u! :)
Borko Rupena

Znači učenje, ozbiljan rad, zabava, uživanje u svojoj profesiji. Već sam nekoliko puta pokušao doći u HGM i evo konačno mi se želja ostvarila.
Ivor

Postoji jedna organizacija koja okuplja mlade s istim životnim ciljem kao što je moj, a to je HGM. Omogućuje mi stvaranje glazbenih kontakata i uči me svirati jazz.
Mislim da takva organizacija sa svim njezinim projektima zaslužuje biti podržavana sa svih strana čak i kada bi bila prosječne kvalitite što HGM itekako nije. Radi se s ljudima koji nam serviraju točnu i najkvalitetniju informaciju.
Marko


U ovih nekoliko mjeseci koliko sam u HGM jazz orkestru imam prilike učiti od jednog od vodećih jazz pedagoga i producenta u Europi koji nas vodi i na najpraktičniji način nam pokazuje što to znači svirati u big bandu. Sa svakom probom vidim napredak i kod sebe i u cijelom orkestru. Jako sam zahvalan što je Hrvatska glazbena mladež pokrenula ovu inicijativu. U Hrvatskoj još uvijek ne postoji jazz edukacija na ovakvoj razini i to kroz kontinuirani rad s polaznicima koji su jako motivirani za rad i učenje.
Darko Pauković

Išao sam na koncerte i pratio rad HGM jazz orkestra pod ravnanjem maestra Sigija Feigla godinama. Oduvijek mi je bila želja sudjelovati u tom orkestru. Na sreću to se i dogodilo i vrlo sam zahvalan na tome jer mogu puno naučiti i steći iskustva kakva se stiču samo na jazz akademijama. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su nam to omogućili jer osobno mi puno znači, a vjerujem i ostalima.
Domagoj Sudar

HGM JAZZ ORKESTAR bih mogao nazvati institucijom, koliko ja znam prvom tog oblika u Hrvatskoj, koja okuplja mlade glabenike. Oduševljen sam kako se netko založio, sve nas okupio te omogućio da zajednički napredujemo u glazbi.Hvala!
Ivan Marincel

Uz sviranje s raznim malim ansamblima, tj. "combo" sastavima, za upis glazbene akademije u Grazu, bilo je potrebno i prezentiranje najosnovnijih vještina sviranja u big nandu, što mi je dano prilikom koju nigdje drugdje nisam mogla dobiti, niti mi je bila ponuđena, a koju ste mi vi pružili. Puno hvala na svemu i također puno pohvala za kvalitetan rad!!
Lada Obradović

Za mene znači novo iskustvo, bar što se sviranja s drugim ljudima u Hrvatskoj.
Nadam se da će dovljno dugo radionice trajati da postanu kao i jazz orkestar (onaj koji nije više A nego je iznad A) jer to stvara novu scenu u našoj zemlji.
Pavle Jovanović

HGM nam nudi organiziranu nastavu kod vrhunskog jazz pedagoga. Sviranje u HGM big bendu, iako vrlo zabavno i zanimljivo, zapravo nam predstavlja školu jazz glazbe. Učimo interpretaciju, fraziranje, improvizaciju. Učimo o jazz legendama i dobivamo savjete kako da se sami dodatno usavršavamo kroz vježbanje i slušanje. Gospodin Sigi Feigl uistinu je vrhunski učitelj jer nas svakom opaskom upućuje u pravom smijeru, a, što je najvažnije, širi pozitivnu energiju i ispunjava nas entuzijazmom za onime što radimo. Najbolji dokaz tomu je možda to što probe, iako dugotrajne i mukotrpne, od dvadesetak glazbenika, nitko ni za živu glavu ne propušta.
Vera Pfaff


Okupljanje B orkestra HGM-a znači mnogo za glazbenike iz Hrvatske koji imaju želju na bilo kakav način baviti se jazzom, improvizacijom i skupnom sviranju. U bandu ima glazbenika koji se ili tek upoznaju s načinom izvođenja jazz glazbe ili to već rade neko vrijeme ali smo tu svi s istim ciljem - naučiti (proširiti znanje) i uživati u zajedničkoj svirci. Budući da sam violinist s klasičnom diplomom za mene je sviranje u big bandu izazov i predstavlja veliku važnost jer moj put u zadnje vrijeme ide sve više prema etno i jazz glazbi.
Veliko hvala svima u HGM-u. Danas nije lako naći ljude koji ulažu u kulturu i napredak mladih ljudi tražeći zauzvrat samo ljubav prema glazbi i prenošenje glazbe drugim ljudima! Nadam se da će to postati tradicija.
Lucija Stanojević

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja