Galler, Borovec i Puhlovski nastupili u Siscia Jazz Clubu

Galler, Borovec i Puhlovski nastupili u Siscia Jazz Clubu
Datum objave:
22.09.2010.
Hrvoje Galler, Berislav Puhlovski i Saša Borovec
NOVA GLAZBENA DOGAĐANJA U SISCIA JAZZ CLUBU

Poslije stanke od nekoliko tjedana (po završetku 5. Siscia Open Jazz&Blues festivala), u subotu, 18. rujna Siscia Jazz Club i njegov vlasnik Damir Kukuruzović započeli su novu jazz sezonu koja će obilovati glazbenim programima i svakako ponuditi građanima Siska dobru priliku za ugodne večernje izlaske u osvježenom i još zanimljivijem interijeru Kluba.
Već je tradicija uživati tijekom ljeta na festivalskim koncertima uz Kupu, ispred Kluba, a kako nam se bliže hladniji dani, koncerti se sele u sam podrumski prostor Kluba.
Novu jazz sezonu otvorili su svojim nastupom Hrvoje Galler, klavir, Saša Borovec, kontrabas i Berislav Puhlovski, bubnjevi. Puhlovski, kojemu je majka iz Siska, jedan je od «veleposlanika» hrvatskog jazza u Americi. Iz Seattla, gdje ima višegodišnju i cijenjenu karijeru jazz bubnjara (jazz sladokusce oduševit će podatak da je dijelio pozornicu i s pokojnim velikanom Jacom Pastoriusem!) povremeno dolazi doma, surađujući s mnogim našim jazzistima, ali osobito plodna je suradnja s triom koji se upravo predstavio sisačkoj publici.
Jedan od novijih projekata proizašlih iz te suradnje je i rad na albumu glumice i jazz glazbenice Jasne Bilušić - «Fifty Ways», nedugo objavljenom za Croatia Records, ali i forma Tria u kojoj ovi glazbenici više nego uspješno izvode standarde, rekli bismo «klasičnog» američkog jazza. Bogati glazbeni životopisi trojice glazbenika (uključujući i mladog Hrvoja Gallera, o čijem sviranju naši poznati jazz stručnjaci, poput Saše Nestorovića, imaju vrlo visoko mišljenje!) i američko iskustvo kako Berislava Puhlovskog koji je tamo «doma», tako i Saše Borovca koji je imao niz zapaženih nastupa u Americi, jamče dobar jazz ugođaj, osebujan pristup američkom poimanju swinga i bopa (ponešto drugačijem nego je to bio europski jazz npr. Djanga Reinharda, ili ono što Borovec svira kao kontrabasist Damir Kukuruzović Gipsy Swing Quarteta!) te znalačku komunikaciju s publikom.
Taj duh američke jazz tradicije predstavili su programom koji je uključivao više ili manje znane skladbe, a vrhunci koncerta bili su nadahnute izvedbe Duke Ellingtonova «Caravana» i Paul Desmondove «Take Five» koja je jedna od najslavnijih jazz skladbi uopće i koja je proslavila i Desmonda i Davea Brubecka.
Raduje nazočnost i mlađe publike, a gotovo dva sata odlične svirke razumljiv su razlog zašto provesti večer u Siscia Jazz Clubu.
Dinko H. Sansky


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja