Doris Karamatić i Maja Vasilj nastupile u Sisku

Doris Karamatić i Maja Vasilj nastupile u Sisku
Datum objave:
28.09.2010.
Doris Karamatić i Maja Vasilj
DORIS KARAMATIĆ & MAJA VASILJ
Koncert u Sisku, Glazbena škola Frana Lhotke
24.9.2010.
piše: Dinko Husadžić Sansky

Dvije vrlo zanimljive dame naše glazbe nastupile su u Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku pred oko dvije stotine građana Siska i pokazale kako funkcionira jazz duo, k tomu u ovako neobičnoj formaciji - harfa i vokal.
Kako ne bi bilo zabune, imamo bolje svirače od Doris Karamatić, imamo i bolje vokalistice od Maje Vasilj, ali teško bi se našao duo ovakva potencijala i sinergije koja razara i daje smisao i razlog zašto pohoditi koncert...i odgovara na pitanje zašto netko ne proda niti par ulaznica, a netko napuni dvoranu sisačke glazbene škole.
Hans Joachim Roedelius i skladba Amistat bijahu početak, pa Summertime Gershwinov, preko Aqua de Beber, Cry Me a River, do Norah Jones, Stinga, čak i Claptona, Metallice i Nirvane...sve u finom jazz maniru kojemu harfa daje posebnost.
Pomislih, gledajući Doris kako praši po harfi - gle, kao što se Art Tatum nekada poigravao harmonijama po klavijaturi, navodeći čak i znalce da pomisle da su četiri ruke na glazbalu, tako se i Doris poigrava beskrajnim mogućnostima glazbala kojemu je udahnula svu svoju umjetničku i ljudsku snagu, nudeći nam kao dušu na dlanu čistu emociju glazbenog doživljaja, nudeći izlaz iz teške životne situacije, nudeći osmjeh i cupkanje nogama nazočnih u publici...a glas Maje Vasilj, slatkast i čipkast poput Norah Jones ili Diane Krall, a prema potrebi hrapav i umoran poput Billie Holiday ili Nine Simone, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Silno je važno kazati da dvije glazbenice godina surađuju, osjeti se to, nema površnosti, nema nedorečenosti. Samo glazba. Samo zvuk koji dopire do nas i u kojemu uživamo.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja