Nekonvencionalan i duboko proživljeni orkestralni jazz

Nekonvencionalan i duboko proživljeni orkestralni jazz
Datum objave:
19.10.2012.
Charles Tolliver
Charles Tolliver nastupio uz Jazz orkestar HRT-a na festivalu Jazz.hr/jesen u Maloj dvorani Lisinski

Nastupom Jazz orkestra HRT-a s Charlesom Tolliverom u utorak je nastavljen festival Jazz.hr/jesen. Koncert, koji je održan povodom 1000. emisije Vrijeme za jazz Davora Hrvoja koja se već devetnaest godina emitira na III programu Hrvatskoga radija, izazvao je veliko zanimanje ljubitelja suvremenog orkestralnog jazza. Naime, američki trubač, skladatelj i aranžer Tolliver je jedan od najcjenjenijih big band glazbenika današnjice, što je dokazao na Zagrebačkom koncertu.
Bio je iznimno zadovoljan Jazz orkestrom HRT-a i načinom na koji ga je njegov stalni dirigent Saša Nestorović uvježbao, tako da je tijekom proba mogao polirati nijanse i detalje, kao i uspostaviti međusobno povjerenje što je iznimno važno za prezentaciju njegovih zamisli. Naime, inzistirajući na spontanosti i komunikativnosti donosio je odluke na licu mjesta. Primjerice, u nekim je izvedbama u tom času odabrane glazbenike ubacivao u nepripremljene situacije u čemu su se, kao i u predviđenim solima, članovi orkestra odlično snalazili. Posebice je istaknuo doprinos kontrabasista Saše Borovca bez kojeg, prema Tolliverovim riječima, to ne bi bilo moguće.
Na programu su bila Tolliverova djela i tek tri standarda, sve u njegovim aranžmanima: »'Round Midnight« sa sjanim Tolliverovim solom, »I Want To Talk About You« u kojoj je briljirao tenor saksofonist Nestorović i »Greensleeves« u kojoj je do zadnje kapi znoja, izvrsno svirajući sopran saksofon, izgarao Arsen Ereš. I u ostalim aranžmanima ostavljao je dovoljno prostora za soliste tako da su se istaknuli gotovo svi članovi Orkestra. Oduševljen tom suradnjom Tolliver je svoj novi program sastavljen od skladbi s Coltraneova albuma »Africa/Brass« poželio pripremiti upravo s Jazz Orkestrom HRT-a, a već je utemeljio međunarodni kvintet New York-Zagreb Jazz Connection u kojem će ravnopravni član biti Saša Nestorović.
Ljubitelji jazza s oduševljenjem su prihvatili izvedbe izmamivši od umjetnika dva dodatka. Naime, Toliver ih je začarao lijepim temama, nekonvencionalnim aranžmanima uz gust slog i inzistiranju na intenzitetu, te korištenjem flauta i klarineta u cilju postizanja posebnih boja i ugođaja. Glazbenike je nadahnjivao i osebujnim, sugestivnim, proživljenim načinom dirigiranja u kojem cijelim tijelom i gestama iskazuje svoje osjećaje i karakter glazbe. Dirigirajući bez partitura, iz glave, uspio je postići potpunu usredotočenost glazbenika na teške aranžmane koji iziskuju veliku sviračku vještinu te fizički i mentalni napor. Napor koji se isplatio!
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 19. listopada 2012.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja