Za jednom kapi čistoga života

Za jednom kapi čistoga života
Datum objave:
22.10.2010.
Antun Tomislav Šaban
Počelo jubilarno 20. izdanje Međunarodnih dana jazza u dvorani Vatroslava Lisinskog

 

 

 

 

 

Marko Tolja i Vanna

 

Za jednom kapi čistoga života

Skladatelj i dirigent Antun Tomislav Šaban 19. se listopada predstavio novim autorskim djelima. Na otvorenju 20. Međunarodnih dana jazza u Velikoj je dvorani Vatroslava Lisinskog “Lisinski” dirigirao Big bandom HRT-a uz koji su nastupili mnogobrojni gosti te popularni pjevači: Marko Tolja, Tina Vukov, Massimo, Arsen Dedić, Đano Stipaničev, Damir Urban, Tamara Obrovac i Vanna. Iako su se našli u drukčijem glazbenom okružju od onoga u kojem inače nastupaju, svojim su predanim izvedbama obogatili Šabanove skladbe i aranžmane koje su snimili za album »Za jednom kapi čistoga života« u izdanju Aquarius Recordsa.
Istoimenim projektom Šaban je iznenadio poznavatelje svojeg glazbenog stvaralaštva. Naime, poznatiji kao skladatelj klasične i crossover glazbe pod snažnim utjecajima jazza i latina, ovom je prigodom napravio odmak prema pop iskazu koji je bliži spomenutim izvođačima. No, skladateljska i aranžerska vještina, što ih je stjecao tijekom školovanja u Beču i Miamiju, osjećaju se i u njegovim novim djelima. Mnogo je prostora ostavio za improvizacije, a u solima su se odlično snašli brojni članovi Big banda HRT-a i gosti. Očitovalo se to i u spontanoj kratkoj improvizaciji Tamare Obrovac koja je pjevala skladbu »Ljubav je magija« zamišljenju u swing stilu.
Posebnost Šabanovih novih djela leži i u tekstovima koji su usmjerili način sladanja. Naime, radi se o izboru pjesama poznatih hrvatskih pjesnika: Jure Stubličaneca, Side Košutić, Gustava Krkleca i Vjekoslava Majera. Jedina obrada je Gibbonijeva skladba »Kad sam nasamo s njom« koju je, u potpuno izmijenjenom aranžmanu, na koncertu otpjevao Marko Tolja uspješno izbjegavši zamku oponašanja.
Nakon sinoćnjeg nastupa Richarda Bone, na Međunarodnim danima jazza večeras nastupa Jacky Terrasson, a sutra New York Voices.
Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 21. listopada 2010.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja