Koncert za pamćenje

Koncert za pamćenje
Datum objave:
01.11.2010.
Sally Night, Krešimir Herceg i Reinhard Summerer
Koncertom u Studiju "Bajsić" Hrvatskoga radija predstavljen CD Ples leptira - Butterfly Dance Krešimira Hercega

Koncert za pamćenje

Više od dvije stotine posjetitelja, u do posljednjeg mjesta ispunjenom Studiju "Bajsić" Hrvatskoga radija, uživalo je 22. listopada u glazbi skladatelja Krešimira Hercega. Na predstavljanju novog dvostrukog albuma Ples leptira - Butterfly Dance, kojim je taj istaknuti hrvatski skladatelj zaokružio svoj opus od tri diskografska izdanja trajne vrijednosti, uz HGM jazz orkestar Zagreb pod ravnanjem Sigija Feigla i Gudački kvartet Rucner nastupili su istaknuti strani i domaći solisti: Antonio Peter Soave na bandoneonu i harmonici, Bertl Mayer na usnoj harmonici, engleska kantautorica Sally Night te Ivana Bilić na vibrafonu i Marija Mlinar na harfi.
Nakon Moonglow Serenade i Suite Croatice, Ples leptira je treći album iz skladateljskog opusa Krešimira Hercega, rođenog u Samoboru 1935. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na hrvatskim glazbenim festivalima, a posebice treba istaknuti Nagradu hrvatskog društva skadatelja Miroslav Sedak Benčić koja mu je 2005. godine dodijeljena za doprinos hrvatskom jazzu na albumu Moonglow Serenade na kojem je bio koautor s Damirom Dičićem.
Već prvom skladbom - Ples leptira / Butterfly Dance, po kojoj su album i koncert nazvani, sjajno raspoloženi članovi HGM jazz orkestra Zagreb nadahnutom su izvedbom publiku uveli u ugođaj sjetnog opuštanja. Big bandu pridodani gudači i solisti stvorili su swing ugođaj koji je nagrađen burnim pljeskom. Posebice su toplo pozdravljena dva tanga na kraju prvoga dijela koncerta, koje su u sjajnim aranžmanima istaknutog hrvatskog skladatelja i aranžera Stjepana Mihaljinca izveli Gudački kvartet Rucner i Antonio Peter Soave na bandoneonu. Tom istaknutom američkom bandoneonistu prvi je tango i posvećen, a drugi je nadahnut nedavnom smrću velikog svjetskog harmonikaša Arta Van Dammea.
Drugim dijelom koncerta dominirale su vokalne verzije Hercegovih skladbi i tu je do punog izražaja došla virtuoznost kantautorice iz Velike Britanije Sally Night, koja je sama napisala tekstove. Krešimir Herceg i Sally Night upoznali su se gotovo slučajno 2008. na Svjetskom sajmu glazbe MIDEM u Cannesu (Francuska) gdje je Sally Night promovirala svoju vokalnu ploču s jazz standardima. Oduševljena skladbama koje joj je Herceg tada ponudio, odmah je izrazila želju da za njih napiše stihove i uvrsti ih u svoj repertoar.
Poseban gost na kraju drugog dijela koncerta bio je dvanaestogodišnji Francuz Raphaël Maillot. U Zagreb ga je doveo Antonio Peter Soave kod kojeg je prošlog ljeta u Italiji boravio u majstorskoj radionici. Taj izuzetno darovit mladi harmionikaš, nažalost, boluje od neizlječive bolesti atrofije mišića i svaki njegov nastup predstavlja svojevrsnu pobjedu u bitci s okrutnom bolešću. Raphaël je u pokrajini Burgundiji uz Soaveovu potporu promotor humanitarne akcije Téléthon koju za oboljele od atrofije mišića organizira Francuska nacionalna televizija. U sklopu tog televizijskog maratona, o boravku Raphaëla u Zagrebu i njegovom nastupu na koncertu Francuska televizija snimala je reportažu koju će emitirati početkom prosinca na svom Drugom i Trećem programu.
U počast malome junaku, Herceg je skladao, Sally Night napisala stihove, a Stjepan Mihaljinec doslovce preko noći aranžirao prigodnu skladbu koja je izmamila suze brojnoj publici. No, prave ovacije, u Studiju "Bajsić" rijetko viđene, izazvala je Raphaëlova izvedba Hercegove skladbe Promotion Party čiji je kraj publika uz buran pljesak dočekala na nogama.
Bila je to velika koncertna večer sa skladbama produciranim u maniri dobrih jazz standarda bogatog harmonijskog sadržaja i s nadasve izvrsno osmišljenim orkestracijama (uz već spomenutog Stjepana Mihaljinca) austrijskog trombonista Reinharda Summerera. Sudeći po reakcijama publike, bez pretjerivanja se može reći da će i ovaj dvostruki album s Hercegovom glazbom biti dobro prihvaćen i rado izvođen u radijskim programima. Uz angažman stranih solista, zasigurno će mu se otvoriti i put do inozemne publike, ponajprije u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja