HGM jazz orkestar Zagreb i Mate Matišić svirali glazbu Djanga Reinhardta

HGM jazz orkestar Zagreb i Mate Matišić svirali glazbu Djanga Reinhardta
Datum objave:
08.11.2010.
Foto:
Nikola Miljak i Davor Hrvoj
HGM jazz orkestar Zagreb, Mate Matišić i Sigi Feigl

HGM jazz orkestar Zagreb je , pod ravnanjem Sigija Feigla, 7. studenog 2010. održao svoj redovni koncert u sklopu ciklusa Sunday Nights u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Na koncertomu povodu 100. obljetnice Djanga Reinhardta kao gost uz njih je svirao gipsy swing gitarist Mate Matišić.
Svi akteri koncerta dobro su se snašli u nekoliko neuobičajenih situacija. Naime, Matišiću,vođi Hot Cluba Zagreb, bio je to prvi nastup uz neki jazz orkestar, gypsy swing glazba se uvijek izvodi u malim sastavima, a najveći predstavnik stila - njegov utemeljitelj - Django Reinhardtje tek u nekoliko prigoda u SAD-u nastupio uz Big Bnad Dukea Ellingtona  to bez posebno pripremljenih aranžmana koji bi istaknuli osnovne karakteristike toga idioma. Zato je ovaj nastup bio drukčiji od svih dosadašnjih konceratajazz orkestar Hrvatske glazbene mladeži, ali i Mate Matišića. Bio je to gypsy swing prilagođen zahtjevima velike jazz formacije, mekši i profinjeniji od onog kojeg sviraju autentični predstavnici stila, prvenstveno zbog vizije aranžera, Španjolca Vicensa Martina. Tek nešto bliži autentičnom zvuku Matišić je bio u jednoj solo te u trio izvedbi uz članove Orkestra, gitarsita Filipa Šijaneca i kontrabasista Joea Abentunga.
U uvodnim izvedbama bez gosta Orkestar je još jednom predstavio neke od obrada tradicijskih pjesama iz zemalja čiji su predstavnici njegovi članovi, ovom prigodom Hrvatske, Slovenije i Italije. Radi se o glazbi koja će biti sadržajem njihova drugog CD koji bi trebao biti promoviran na sljedećem koncertu ciklusa, 5. prosinca 2010. s programom božićnih pjesama. Osim toga, posebno je dojmljivo izveo je i skladbu “Fantazm” Dukea Ellingtona.
Prema reakciji publike u ispunjenom Kazalištu, bio je to još jedan sjajan istup ovog vrijednog orkestra, jednog od rijetkih u svijetu koji se prihvatio sviranja gypsy swinga.

Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja