Kvartet Corona nastupio u Siscia Jazz Clubu

Kvartet Corona nastupio u Siscia Jazz Clubu
Datum objave:
28.02.2011.
Kvartet Corona
Upravo kad pomislimo kako nas, koji smo inventar u Siscia Jazz Clubu , Damir Kukuruzović više i ne može iznenaditi, on učini upravo suprotno i ponudi odličan koncert Corona Kvarteta; u petak 25. veljače. Koncert je ujedno bio i zgoda za promociju njihova CD-a LIVE IN SLAVONSKI BROD objavljenog prošle godine za Menart i Serbus.
Riječ je o skupini iznimno nadarenih i glazbeno obrazovanih mladih ljudi koji spajaju brač, bugariju i berdu s klavirom te uspješno aranžiraju i obrađuju kako tradicijske slavonske i dalmatinske skladbe, tako i znane jazz uspješnice, intrigiraju svojom interpretacijom filmske glazbe, osobnim stvaralačkim intencijama i sviračkom virtuoznošću proizvodeći zvuk koji bi u najmanju ruku mogao postati domaći brand - zvuk jazza kakav rijetko čujemo. Tamburice i jazz! - skeptični mogu biti samo oni koji ih nisu čuli, uživo ili na spomenutom CD-u.
Odlična posjeta u Klubu, dobra atmosfera, momci u prvom setu pomalo «zategnuti», no u drugom sve je sjelo na svoje i bio je to pravi niz jazz standarda, obrada tradicije, sjajnih solo dionica na braču i klaviru...
Takav im je i nosač zvuka LIVE IN SLAVONSKI BROD, koji je snimljen 2009. i objavljen 2010. Čini mi se da je album nedovoljno promotivno zastupljen, iako su glazbenici imali nastupe i u B.P.Clubu, na varaždinskom Špancirfestu, na koncertu «Drugo lice tamburice» u Lisinskom, kao i u nekim TV programima.
Kažem to stoga što je ovo vrlo osebujna i slušljiva jazz kombinacija, svakako ne za jednokratnu uporabu. Pijanist Petar Ćulibrk i Filip Novosel, koji svira brač, pokazuju iznimno aranžersko umijeće obrađujući skladbe kakva je tema iz Kuma (Nino Rota: »Godfather Theme»), ili Kenny Barronova «Belem», preko sjajnog Astora Piazzolle i skladbe «Libertango», do Moriconea ili Chick Coreine «Spain». Od domaćih obrada tu je «Dva bracanina» a vrlo je dojmljiva Christoperova «Always On My Mind». Produkcija albuma odlična je, zaslužan je za to Goran Hlebec (dobitnik Porina za album «Godine su mnoge prošle»).
Kvartet zvuči uigrano, iako je berdu na albumu svirao Zvonimir Marko, a sad je u postavi Kruno Gabaj. Stalni član je i Robert Nikolić na bugariji.
Kombinacija tamburaške glazbe i jazza u ovom slučaju je doista dobitna i ove mlade glazbenike valja podržati uz iskrenu preporuku za slušanje ovog albuma. Vjerujte, budete se iznenadili, ako ste mislili da ste u jazzu već sve čuli, ovaj snimak će vam pokazati da mjesta dobrim iznenađenjima u glazbi i dalje ima i kako kombinacija uobičajenog s pomalo neuobičajenim stvara zvuk kakav se rijetko čuje.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja