HGM A Band i Big Band Samobor nastupili u kinu Forum

HGM A Band i Big Band Samobor nastupili u kinu Forum
Datum objave:
19.12.2010.
HGM A Band

HGM A Band i Big Band Samobor nastupili u kinu Forum

 

 

 

 

Big Band Samobor

 

Hladna zimska večer u petak 17. prosinca 2010. nije se takvom činila publici u dvorani kina Forum, u prostoru SKUC-a na Savi, u krugu Studentskog naselja Stjepan Radić.
Naime, u spomenutom prostoru održan je drugi koncert HGM A-BAND-a iz cikusa Jazz Night, njihove prve koncertne sezone 2010. / 2011. Dirigent Sigi Feigl i ovom prilikom nije štedio svoje učenike, pa je program prvog dijela koncerta potrajao punih sat vremena. Odsvirano je 9 skladbi poznatih jazz autora i aranžera, a u bendu se izmijenilo 27 glazbenika.
Koncert je započeo izvedbom skladbe "Sebastian" hrvatskog autora Damira Dičića, a kroz prve solo dionice upoznali smo violinista Marka Firsta, Ladu Obradović na bubnjevima, te vrlo dobre gitaristu Pavla Jovanovića i saksofonista Vanju Ilekovića. Slijedilo je nekoliko jazz standarda iz kojih bismo izdvojili solo na bubnjevima slatke Lade u uvodnom dijelu skladbe "Cute". Bio je to uvod u vrhunac večeri, izvedbu skladbe "Blues in Latin", autora Petera Herbolzheimera, velikog prijatelja HGM jazz orkestra Zagreb i Sigija Feigla. U solo izvedbama istaknuli su se saksofonisti Ivor Reljić i Ivica Premelč, na bubnjevima Borko Rupena, kao i gitarist Davor Doležal. Prerana smrt Petera Herbolzheimera, njemačkog jazz glazbenika i pedagoga, u proljeće ove godine, razlog je da se na svim izvedbama kojima ravna Sigi Feigl, odsvira barem jedna skladba autoru u čast. Nakon toga slijedila je skladba Boba Mintzera "TV Blues", kojom prilikom se postava saksofona, od standardnih pet, proširila na sedam glazbenika i tako je ostalo sve do kraja koncerta. U solo dionici odličan je bio violinist Marko First.
Kraj koncerta označile su tri izvedbe raznih jazz autora s jednom jedinstvenom temom, a to je slavljenje Božića. Božićne skladbe iz repertoara Stana Kentona i Counta Basiea i na kraju "White Christmas" u aranžmanu za Binga Crosbya, predstavile su kroz razne solo dionice još nekoliko prespektivnih mladih jazz glazbenika, kao npr. bubnjara Jerka Jurina i trubače Danijela Hršaka i Marka Šolmana, koji se odlično snašao u ulozi lead trubača.
U drugom dijelu koncerta, nakon pauze, kao gostujući big band nastupila je Gradska glazba Samobor.
Odabir lokacije za ovakve jazz večeri nekima se čini da je malo „van ruke", no velika je prednost to što je Hrvatska glazbena mladež, kao organizator, odlučila da ulaz na sve koncerte bude besplatan, pa je to idealna prilika da studenti, stanari ovog naselja, ugodno provedu večer, a u ovom konkretnom slučaju, na toplom i suhom mjestu. Vjerujemo da će mnogi od njih postati i ostati vjerna publika svih budućih jazz koncerata u Zagrebu.

Dubravko Šantek
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja