HGM jazz orkestar Zagreb i Thana Pavelić nastupili u ZKL-u

HGM jazz orkestar Zagreb i Thana Pavelić nastupili u ZKL-u
Datum objave:
07.02.2011.
Thana Pavelić i HGM jazz orkestar Zagreb
SVAKA ČAST, THANA

Nedjelja, 6. 2. 2011., 23:00 sata, a u predvorju Zagrebačkog kazališta lutaka dvjestotinjak nasmiješenih lica čeka strpljivo u redu za garderobu; upravo je završen koncert HGM jazz orkestra Zagreb iz ciklusa SUNDAY NIGHT, na kojem je kao gošća nastupila pjevačica Thana Pavelić.
Članovi HGM jazz orkestra Zagreb, mladi jazz glazbenici, a većina njih sada već i s desetgodišnjim „stažom" u orkestru, i ove su večeri pred prepunim gledalištem ZKL-a publici pružili osjećaj posebne ugode uživanja u orkestralnoj jazz glazbi. Izvedbom nekoliko skladbi s novog CD uratka „HGM Plays Our Songs" ("Vuprem oči", "Ča je more" i "Wo I geh und steh") napravljen je odličan uvod u dio koncerta u kojemu se orkestru pridružila gošća iz Amerike, mlada i atraktivna Thana Pavelić, jazz i blues pjevačica hrvatskog porijekla.
Thanina odluka da joj mišljenje i savjeti Boška Petrovića budu presudni u odabiru jazz glazbe kao životnom pozivu, rezultirala je izuzetno profesionalnim nastupom koji je, s obzirom na njenu mladost, veoma rijetka pojava u Hrvatskoj. Ovdje govorimo o poštovanju prema publici, kroz pažljivo odabranu garderobu za nastup, a tako i šminkom i scenskim pokretom. Rezultat je to stečenih znanja i iskustava koje nam je Thana donijela iz New Yorka - njezine polazišne točke za jazz obrazovanje i karijeru .
Četiri skladbe u prvom dijelu koncerta i pet u drugom, Thana je pažljivo odabrala kako bi zagrebačkoj publici predstavila sve svoje glasovne mogućnosti (koje su izuzetno respektabilne), a ujedno da sadržajno održi koncertnu napetost. Laganiji uvod sa "Stormy Weather" i Body and Soul, u aranžmanima Petera Herbolzheimera, zatim njena vlastita skladba "In a Mode" u aranžamanu Cecila Bridgewatera i, za kraj prvog dijela, "Let's Fall in Love" Cola Portera u aranžmanu Chipa McNeilla, bile su dovoljne da publika, nakon pauze, jedva dočeka nastavak koncerta. Iz drugog dijela izdvojili bismo Thanin aranžman skladbe "Take Five" Paula Desmonda i uzbudljivi zvaršetak koncerta uz poznate i razigrane "'Round Midnight" Theloniusa Monka i, posebno, "Every Day I Have the Blues" u izvedbi koje se Thani i orkestru pridružila i oduševljena publika. Zahvaljujući tom posebno odabranom repertoaru u svim je izvedbama ostvarena odlična suradnja Thane i HGM jazz orkestra Zagreb. Bravo svima! Dirigent je i ove večeri bio jedinstveni Sigi Feigl, alfa i omega ovog i svih ostalih projekata HGM jazz orkestra Zagreb.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja