Stiže nova generacija jazz glazbenika

Stiže nova generacija jazz glazbenika
Datum objave:
22.03.2011.
HGM A band
ZAGREB - HGM A band, najmlađi ansambl Hrvatske glazbene mladeži, održao je u petak navečer u Kinu Forum treći koncert ciklusa „HGM jazz večeri" („HGM jazz nights"). Bio je to poseban doživljaj jer orkestar predstavlja novu generaciju hrvatskih jazz glazbenika. Kako je u najavi i objasnio Sigi Feigl, dirigent i umjetnički voditelj orkestra, članovi prvog jazz ansambla Hrvatske glazbene mladeži, HGM Jazzorkestra Zagreb, već su postali profesionalni glazbenici pa je potrebno stvoriti nove mlade snage koje bi krenule njihovim putem. Podsjetimo, HGM Jazzorkestar Zagreb osnovan je 2002. godine također sa svrhom učenja jazz glazbe da bi do danas dogurao do statusa jednog od najboljih big bendova u okolici o čemu najbolje svjedoči dugačak popis gostujućih umjetnika, sve redom velikih svjetskih jazz zvijezda.
Program koncerta bio je vrlo zanimljiv i raznolik. Orkestar je svirao, primjerice, sjajnu skladbu Mikea Baronea „Blues for Sita" te „Yuriko" iz pjesmarice orkestra Counta Basiea. Večer je svakako obilježila solistica, mlada pjevačica Maja Savić, koja je s orkestrom otpjevala, među ostalim, „God bless the child" i „Blue Moon", Kako Feigl, inače jedan od vodećih austrijskih glazbenih pedagoga, ne pokušava samo potaknuti hrvatske glazbenike da sviraju jazz već i hrvatske skladatelje da skladaju jazz, na programu su se, pored poznatih međunarodnih jazz hitova, našle i dvije domaće stvari. Pjesme „Tragom uspomena" i „Stara tema", odsvirao je sam autor, saksofonista Stjepan Fučkar.
Kao i na svim dosadašnjim koncertima, drugi je dio bio rezerviran za gostujući orkestar. Ovoga je petka to bio Baška Voda Big Band s dirigentom Božom Škaricom. Oni su se pak istaknuli s iznenađujuće mladom postavom te svirkom punom energije.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja