Randy Brecker, HGM jazz orkestar Zagreb i Zagrebačka filharmonija oduševili publiku

Randy Brecker, HGM jazz orkestar Zagreb i Zagrebačka filharmonija oduševili publiku
Datum objave:
19.02.2011.
Randy Brecker, HGM jazz orkestar Zagreb i Zagrebačka filharmonija

Šimun Matišić, HGM jazz orkestar Zagreb, Zagrebačka filharmonija

 

Povodom stočetrdesete obljetnice Zagrebačke filharmonije u Velikoj je dvorani Vatroslava Lisinskog 18. veljače 2011. održan koncert pod nazivom “Zagreb Philharmmonic Goes Jazz”. Održan na rođendan nedavno preminulog Boška Petrovića, nastup je bio posvećen ovom velikanu hrvatskog jazza. Na samom početku Petrovićevu skladbu “Sigurd's Garden” u aranžmanu Davora Kajfeša, uz orkestar je odsvirao četrnaestogodišnji vibrafonist Šimun Matišić, glazbenik kojeg je Petrović proglasio svojim nasljednikom. Svojim profesionalnim pristupom i glazbenom vještinom Matišić je osvojio publiku koja je njegovu izvedbu nagradila ovacijama.

U nastavku prvog dijela koncerta Zagrebačka filharmonija i HGM jazz orkestar Zagreb izveli su djela Dukea Ellingtona: “The River” u aranžmanu Rona Colliera i “A Tone Parallel to Harlem” u aranžmanu Luthera Hendersona. Sigi Feigl je odlično uvježbao orkestre tako da se nije osjetio sukob jazza i ozbiljne glazbe. Naprotiv, dva su stilski različita orkestra svirala kao jedan, čineći jedno glazbeno tijelo, stapajući se u glazbenim zamislima bliskim takozvanoj trećoj struji, stilu koji je pedesetih godina prošloga stoljeća donio logičan spoj jazza i suvremene ozbiljne glazbe.

U drugom dijelu koncerta uz spomenute je orkestre kao gost, solist, nastupio ugledni američki glazbenik Randy Brecker, poznat po suradnji s velikanima raznih žanrova, od Franka Sinatre preko Charlesa Mingusa i Horacea Silvera do Franka Zappe i Brucea Springsteena.Peterostruki dobitnik nagrade Grammy, Brecker je u Zagrebu nastupio samo nekoliko dana nakon što je album “Live at Jazz Standard” Mingus Big Banda, na snimanju kojeg je svirao, osvojio Grammy za najbolji orkestralni jazz album, te nekoliko tjedana nakon što je zajedno s Herbiem Hancockom nastupio u Bijeloj kući za Baracka Obamu i nekoliko bivših predsjednika SAD-a, te kineskog predsjednika Hua Jintaoa. Na programu su bile teme iz filmova “Goldfinger” i “Kum”, skladba “Teranga” trubača Jona Faddisa u kojoj se kao gost pridružio konga bubnjar Hrvoje Rupčić, Breckerova “I Talk to the Trees”, te posebice dojmljivo odsvirana balada “'Round Midnight”. Brecker se predstavio sjajnim solistom, ali i glazbenikom koji se s lakoćom prilagodio situaciji u kojoj nije često svirao, a mješoviti orkestar korpusom koji je sposoban uvjerljivo svirati i izvan konteksta u kojem je inače angažiran. Zahvaljujući sjajnoj sinergiji svih sudionika koncerta publika je uživala ne skrivajući zadovoljstvo. Naime, svaki je solo nagrađen burnim pljeskom, a ovacijama na kraju koncerta publika je pozvala glazbenike na dodoatak - također uzbudljivu izvedbu standarda “All or Nothing at All”.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja