Sjajan uvod u Proljetnu reviju jazza

Sjajan uvod u Proljetnu reviju jazza
Datum objave:
17.03.2011.
Matija Dedić, Vicente Archer i Kendrick Scott
MATIJA DEDIĆ TRIO u Lisinskom
(21. Proljetna revija jazza)

piše: Dinko Husadžić Sansky

Otvaranje ovogodišnje 21. Proljetne revije jazza doista nije moglo biti uzbudljivije. Matija Dedić nastupio je u najreprezentativnijem mogućem sastavu. Jake američke jazz likove s kojima je ostvario album "MD IN NYC" doveo je na domaći teren i pokazao kako se radi vrhunski autorski jazz, začinjen s ponešto standarda.
Gospodin Antun Tomislav Šaban najavio je Matiju kao najaktivnijeg našeg jazz pijanista, ali taj doživljaj interpretacije materijala sa spomenutog CD-a i začudna ritam sekcija - Vincente Archer, kontrabas i Kendrick Scott, bubnjevi - stavljaju ga u sam vrh vrha kvalitete našeg jazza u ovom trenutku.
Ogroman rad i vjera u sebe stoje iza ovog koncerta i albuma, a neprispodobiva lakoća jazz izvedbe (što je odraz nadahnuća, nadarenosti, vjere u jazzističko poslanje i - ako hoćete, dostatne autorske pustopašnosti!) stajala nas je dlanova kojima smo svako malo morali pljeskati...kako reče audiofilski i jazzistički kolega Vlado Jelinčić - ovaj koncert je poseban, a poseban dojam ostavlja i «skandinavski vjetar» u zvuku koji se mogao čuti.
Doista, bila to Matijina intencija ili ne, lijepo je da je tipično američku ritam sekciju podredio sebi i «europeizirao» (možda mrvicu k Tordu Gustavsenu!?), tako da imamo (nakon «From the Begining» i Mehldauove ritam sekcije!) jednog još boljeg Matiju, u potpunosti svojeg i stoga je ovaj album istinski iskorak naprijed čizmama od sedam milja.
Naglasiti da je prezentacija u Lisinskom uspješno predstavila Matijin autorski rad, moćno su zvučale i «Angst» i «Update» s kojima je otvorio koncert, pa «Slawenskaya» i «Jungle Blues» koji je dao prostora ritam sekciji ostvariti neviđen groove, a obrada «Maiden Voyage» Herbiea Hanncocka bijaše vrlo dojmljiva ...slijede zasluženi pozivi na bis (Stingova «Fragile» je poetično zvučala - iskreno rečeno, Matija joj je dao vrlo zanimljivo jazz ruho; Sting baš i nije moja šalica čaja, ali u Matijinoj izvedbi je već vrlo pitak)... i na kraju jedan poetičan zagrebački roundmidnigthovski odlazak u noć...
Sjajno je da je Dedić «dobio» američke glazbenike za još nekoliko koncerata koje će ovih dana ostvariti u Hrvatskoj, tako da će Bjelovar, Čakovec i Koprivnica moći uživati u ovoj izvedbi.
Nastavak Proljetne revije slijedi, a sudionici će se morati potruditi dosegnuti visoki standard koji je Matija Dedić ove večeri postavio.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja