Iskreni glazbeni užitak

Iskreni glazbeni užitak
Datum objave:
28.03.2011.
Ratko Zjača & Simone Zanchini ZZ Quartet
ZZ QUARTET I RATKO ZJAČA (koncert u Varaždinu)
piše: Dinko Husadžić Sansky
Dan poslije odličnog rovinjskog koncerta u okviru Rovinj Spring Jazz Festivala, u nedjelju (27.3) naš je proslavljeni jazz gitarist Ratko Zjača, sa svojim ZZ QUARTETOM nastupio u Varaždinu, u Kult dvorani.
Valja odmah istaknuti kako je odabir varaždinskog prostora pomalo nesretan, naime zvuk u dvorani nije bio baš prva liga, ali to nije krivnja samih izvođača. Oni su dali sve od sebe i varaždinska publika je vrlo pozitivno reagirala, osjetila se uigranost sastava, a drugačije nije niti moglo biti znademo li kakva su imena u bandu:
RATKO ZJAČA - gitara , SIMONE ZANCHINI - harmonika, MARTIN GJAKONOVSKI - kontrabas i ADAM NUSSBAUM - bubnjevi.
Odmah po završetku Ratko mi je rekao kako su se morali prilično potruditi da bi nadoknadili zvučne manjkavosti dvorane i razglasa, no to je ujedno i jedina zamjerka koja se može uputiti. Najvažnije je da su sinergijom i iskrenim glazbenim užitkom glazbenici uvjerljivo predstavili album THE WAY WE TALK, sastavljen od Zanchinijevih i Zjačinih skladbi i objavljen prošle godine za glasovitu njemačku kuću IN+OUT RECORDS.
Skladbe su to zahtjevnih aranžmana, pune neobičnih obrata i sviračkih intencija koje traže pozorna slušatelja, na CD-u ne osvajaju na prvu loptu, tek poslije nekoliko slušanja uviđamo vrijednost i dugovječnost ovog projekta...a onda tražimo još slušanja. To je odlično za album. Utoliko raduje prihvaćanje varaždinske publike i razumijevanje, a time i uživanje u glazbi za koju i sam Zanchini kaže da nije baš mainstream, već je doista iskorak u nova istraživanja.
Osjeti se početna različitost Zanchinijevih i Zjačinih glazbenih poetika...različitost koja se poput dvije rijeke spaja u jedan jaki vodeni tok koji pomiče granice jazz glazbe. Kao da kreću svaki sa svoje startne pozicije, od nekakve glazbene terra incognita, da bi kroz progresiju skladbe nastajalo sve više dodirnih točaka koje tad predstavljaju uvjerljivu i harmoničnu cjelinu.
To je publika prepoznala i nagrađivala velikim pljeskom. Vrlo dojmljivo izvedena je «Kandinsky Night», meni jedan od favorita albuma, ali sjajno su svirane i «Pippo», «Morgagni Est», «Out of Body»...zadovoljstvo je bilo slušati i odličnu ritam sekciju (Gjakonovski/Nussbaum) koja se uklapa u cijelu priču, a duhovite Zjačine i Zanchinijeve opaske o tomu kako Zjača surađuje s njim jer je ljubitelj Fellinijevih filmova, a Zanchini je upravo iz Riminija, odakle je i slavni filmaš, nasmijale su publiku.
Vrijedilo je potegnuti do Varaždina ove nedjelje, a glazbenici koji (doslovno!) dolaze sa sve četiri strane svijeta, opravdali su glas koji ih prati - da su zbilja dobri!
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja