Održan Rovinj Spring Jazz

Održan Rovinj Spring Jazz
Datum objave:
30.03.2011.
Ratko Zjača, Simone Zanchini ZZ Quartet
U Rovinjskom Multimedijalnom centru održan Rovinj Spring Jazz festival

Stilska eklektičnost i međunarodni sastavi

U drugom dijelu Rovinj Spring Jazza, održanog od 23. do 27. ožujka u rovinjskom MMC-u nastupili su sastavi koji su se u potpunosti ukopili u programsku orjentaciju, a to je stilska eklektičnost i međunarodni karakter sastava. Naime, nakon bluesa Sugar Bluea, mainstreama Jasne Bilušić i improvizatorskih ekstravagancija Michele Hendricks, svirali su Ratko Zjača & Simone Zanchiny ZZ Quartet i Voices of Nature, sastavi koji u svojem glazbenom iskazu objedinjuju razne žanrove.
Nakon suradnji s brojnim slavnim jazzistima, hrvatski gitarist i skladatelj Ratko Zjača, koji živi u Nizozemskoj, srodnu je glazbenu dušu pronašao u talijanskom harmonikašu Simoneu Zanchiniju. Obojica su se predstavili virtuozima svojih glazbala, ali i maštovitim autorima koji ne robuju stilovima. Uz pouzdanu, ali i poticajnu ritam sekciju u kojoj su svirali kontrabasist Martin Gjakonovski i briljantni Adan Nussbaum, ostvarili su dinamičan koncert pun neočekivanih obrata. Njihova se dinamika kreće od smirenih, gotovo nečujnih balada do raspojasanih izvedbi velika intenziteta, a nekonvencionalni se pristup oslanja na bogatu glazbenu baštinu, ne samo iz područja jazza već i klasike, world musica...
Uzorno organiziranu priredbu, posvećenu Bošku Petroviću, svojim je nastupom zaključio sastav Voices of Nature hrvatskog klavijaturista i vokalista koji je godinama živio i djelovao u inozemstvu, a zadnjih nekoliko godina baza mu je u Rijeci, Andreja Kljakovića. Iako pod utjecajem jazz-rocka Joea Zawinula, on svoj pristup promišlja na postavkama afričke, azijske i istočnoeuropske glazbe sa snažnim udjelom vokalista, ponekad u izvedbama na nepostojećem jeziku kojeg je sam izmislio.
Burnim reakcijama odobravanja publika je pozdravila sve glazbenike, a organizatoru, MMC-u Grada Rovinja, poručila da se njegov trud isplatio.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 29. ožujka 2011.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja