Glazba koja izaziva osmjeh

Glazba koja izaziva osmjeh
Datum objave:
27.03.2011.
Michele Hendricks
Pjevačica Michele Hendricks oduševila publiku na Rovinj Spring Jazz festivalu

Treće večeri ovogodišnjeg Rovinj Spring Jazza, što se od 23. do 27. ožujka održava u rovinjskom MMC-u, publika je uživala u nastupu međunarodnog kvinteta poznate američke pjevačice Michele Hendricks. Uz pratnju tenor saksofonista Michaela Eriana, pijanista Renata Chicca, kontrabasista Waynea Darlinga i bubnjara Howarda Curtisa, predstavila se pjevačicom osebujna pristupa improvizacijama i vokalizama, ali i autoricom angažiranih pjesama, primjerice »Don't Give Your Soul Away« koju je napisala nadahnuta tragičnim sudbinama ljudi koji svakodnevno umiru od droge.
Osim vlastitih skladbi izvodila je standarde, među ostalima »Lullaby of Birdland« i »Summertime«, ali i njih je ispričala svojim glazbenim jezikom. Naime, scat improvizacija je osnovni princip njezina izražavanja. Michele Hendricks teme koriti tek kao predloške za poigravanja - već same teme garnira upadicama, zakači se na neku riječ koju želi naglasiti i od nje u tom trenutku, u samo nekoliko sekundi, stvara novu pjesmu, potom se vraća na tekst, ali ne može dugo izdržati i ponovno intervenira, dok konačno ne krene u improvizaciju i realizira svoje trenutno nadahnuće uz predano i duhovito korištenje fraza i citata.
Michele Hendricks je tijekom cijeloga koncerta potpuno usredotočena na izvedbe, te, i kad ne pjeva, ne miruje, aktivno sudjeluje u njima, pokretima tijela kao da svira ritam ili sugestivno dirigira bandom. Suradnici u kvintetu - provjereni glazbenici raznih naraštaja - uvjerljivi su solisti, ali prije svega rade za nju, neprestano osluškuju, spremno prihvaćaju njezine ekstravagancije i odgovaraju na provokacije, a njih je bilo u izobilju. To je rezultiralo uzbudljivim i duhovitim interakcijama, kao i duelima, ali i osmjesima na njihovim licima. Slušatelje su očarali uživanjem u takvom pristupu, radošću muziciranja i pozitivnim vibracijama.
U pozitivnom su ozračju protekli i koncerti američkog usnog harmonikaša Sugar Bluea i sastava New Deal pjevačice Jasne Bilušić, koji su održani u prvom dijelu festivala. Sugar Blue je svoj koncert posvetio prije nekoliko dana preminulom legendarnom blues pijanistu Pinetopu Perkinsu, no on nije psvećen jedino bluesu - svoju glazbu, bez obzira izvodi li standarde ili vlastite skladbe, promišlja i kroz jazz, rock i pop. Jasna Bilušić je uz stalne suradnike: klavirista Hrvoja Gallera i kontrabasista Sašu Borovca, koji su ujedno i aranžeri skladbi iz njezina repertoara, nastupila s gostima: slovenskim udaraljkašem Ninom Mureškićem i flautistom Žarkom Hajdarhodžićem. Upravo se suptilnost diskretnih udaraljki i flaute odlično stopila s njezinim prepoznatljivim glasom i emotivnim pristupom, te je doprinjelo uvjeljivosti njezina nastupa.
Rovinj Spring Jazz završava večeras nastupom međunarodnog fusion i world music sastava Voices of Nature.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 27. ožujka 2011.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja