HGM jazz orkestar Zagreb i Wolfgang Muthspiel nastupili u Lisinskom

HGM jazz orkestar Zagreb i Wolfgang Muthspiel nastupili u Lisinskom
Datum objave:
03.04.2012.
HGM jazz orkestar Zagreb i Wolfgang Muthspiel
HGM jazz orkestar Zagreb je 1. travnja 2012. nastupio u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u šestom koncertu iz ciklusa Sunday Nights. U uvodnom dijelu Orkestar je izveo skladbe "Vurem oči" sa svojeg drugog CD-a, za koji su snimili jazz obrade tradicijskih skladbi, novoo djelu na njihovu repertoaru, skladbu "Minor Infraction" Mihaela Abenea koju su, zajedno s autorom izveli prije dva mjeseca na koncertu iz istog ciklusa, te "Elvin's Empire" Johna Fedchocka uoči nastupa s autorom. Potom se kao gost, solist, pridružio austrijski gitarist Wolfgang Muthspiel, suradnik slavnih jazzista poput Garyja Burtona, Paula Motiana, Davea Liebmana i Garyja Peacocka, te dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, između ostalih European Jazz Prize za najboljeg europskog jazz glazbenika.
Iako rijetko svira s jazz orkestrima, Wolfgang Muthspiel je u izvedbama skladbi "A Bright Side" Johannesa Mairanza, "My Ideal" Richarda Whitinga u aranžmanu Marije Schneider i vlastite "Sistah" bio zanimljiv sugovornik HGM jazz orkestru Zagreb. Predstavio se glazbenikom koji na osebujan način promišlja suvremeni orkestralni jazz. I na ovom koncertu osjetio se njegov široki glazbeni interes. Naime, svoj pristup obogaćuje elementima raznih glazbenih stilova, od rocka preko world musica do klasične glazbe, uz vješto korištenje gitarskih pedala.
Na početku drugog dijela koncerta HGM jazz orkestar Zagreb je izveo skladbe "Blue For Two" Johna Fedchocka i "For Ones Lost" Sherisse Rogers koja je već nastupala uz Orkestar. U nastavku ponovno se pridružio Muthspiel. Nakon što je uz Orkestar izveo vlastitu skladbu "Vallekilde", sam je, uz pomoć gitarskih pedala, odsvirao također vlastitu "Joussu", a koncert je zaključio uz orkestar u izvedbi skladbe "The Snake" Guillerma Kleina.
Uz Muthspiella, na ovom su se koncertu kao uvjerljivi solisti predstavili i neki članovi Orkestra: trubači Branko Sterpin i Tomaž Gajšt, saksofonisti Kristina Nikolić i Andreas Marinello, gitarist Filip Šijanec, bubnjar Klaus Furstner, klavirist Davor Dedić, trombonist Istvan Bellada i kontrabasist Norbert Farkas.
Davor Hrvoj
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja