Gerald Clayton nastupio u posljednjem ovosezonskom koncertu Jazz Ciklusa

Gerald Clayton nastupio u posljednjem ovosezonskom koncertu Jazz Ciklusa
Datum objave:
25.05.2011.
Gerald Clayton Trio
Gerald Clayton nastupio u posljednjem ovosezonskom koncertu Jazz Ciklusa Jazz kluba Zagreb HDS-a i KD Lisinski

U potrazi za glazbenom čarolijom

»Za nas je ovo neuobičajena situacija i večeras ćete slušati nešto posve novo, no, budući da kontrabasist Joe Sanders čita moje misli, potpuno sam opušten«, izjavio je pijanist Gerald Clayton na početku koncerta što ga je 22. svibnja 2011. održao u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, na posljednjem ovosezonskom koncertu Jazz Ciklusa u organizaciji Jazz kluba Zagreb HDS-a i KD Lisinski. Naime, treći član trija, bubnjar Jeremy Clemons nije se pojavio na početku nastupa jer je njegov zrakoplov kasnio, pa je Clayton odlučio prvi, kraći dio koncerta održati u duu sa Sandersom.
Iako se radilo o ad hock izvedbama, nije im trebalo puno vremena da se užive u novu formaciju i ostvare zanimljivu komunikaciju. Već nakon prve izvedbe, standarda »If I Were a Bell«, publika je pokazala da odobrava njihov stav i provedbu, te su se u potpunosti oslobodili, oslanjajući se jedan na drugoga i ne mareći sviraju li mainstream ili slobodniju formu. Tada već opušteni i bez kočnice pustili su da im misli vrludaju u potrazi za glazbenom čarolijom.
Poput prvog, i drugi je set započeo jednim jazz standardom, a potom su se izmjenjivale izvedbe Claytonovih skladbi. No, tada već u trio formaciji, s Clemensom kojeg je publika strpljivo čekala, a on joj se odužio predanom svirkom. Njegovim dolaskom svirka je dobila na sigurnosti, a međuigre su postale učestalije. Poigravali su se temama i tempima, vrebali pokušavajući dokučiti sljedeći potez drugoga i iznenaditi ga svojim, što je na njihovim, ali i licima publike stvaralo grč uzbuđenja i smješak neizmjerna zadovoljstva.
Iskazali su nekonvencionalan koncept u kojem su forma i uobičajeni redosljed sviranja tema i izmjenjivanja sola podređeni spontanim reakcijama, trenutnom nadahnuću, ovisno o tome što koji od glazbenika želi reći u tom trenutku.
Iako ima samo dvadeset i sedam godina, Clayton je, osim što je bio uvjerljiv u svim segmentima glazbenog izražavanja - tehnika, dinamika, interakcije, osjećaj... - pokazao kvalitete dobrog vođe sastava koji djeluje na demokratskim načelima.
Svirajući solo u dodatku predstavio se i glazbenikom koji s razumijevanjem i na suvremen način interpretira tradiciju, ovom prigodom oslanjajući se na baštinu gospel glazbe.
Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 25. svibnja 2011.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja