HGM jazz orkestar Zagreb i Juan Garcia-Hereros svirali glazbu Jacoa Pastoriusa

HGM jazz orkestar Zagreb i Juan Garcia-Hereros svirali glazbu Jacoa 
Pastoriusa
Datum objave:
06.06.2011.
Juan Garcia-Hereros
HGM jazz orkestar Zagreb održao je u nedjelju 5. listopada posljednji koncert iz ciklusa Sunday Nights u sezini 2010. - 2011.u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Orkestar je svirao glazbu Jacoa Pastoriusa, za koje je aranžmane napisala Sherisse Rogers, osim „Palladium" (Wayne Shorter), arr. Tom Erickson i „Song for Jaco" Petera Erskina, za koje je aranžman napisao Bill Dobbins.
Kao gost nastupio je Juan Garcia-Herreros poznati basist iz Columbije koji je već na samom početku koncerta svojom virtuoznošću impresionirao publiku. Na drugoj skladbi „Continuum", arr. Sherisse Rogers, Herreros je promijenio gitaru i zasvirao na Fenderu na kakvom je svirao i Jaco Pastorius a dobio ju je na posudbu za ovaj projekt.
U skladbi “Liberty City”, na sceni se pridružio gost, Bertl Mayer na usnoj harmonici, koji je izmamio buran aplauz, a kao solistica istaknula se i članica orkestra Kristina Nikolić na tenor saksofonu. U skladbi “Song for Jaco”, osim Bertla Mayera na usnoj harmonici publiku je oduševio svojim solom i Mario Bočić svirajući bariton saksofon, a u drugom dijelu koncerta bio je sjajan i na bas klarinetu. Orkestar je zvučao uigrano, još jednom pokazao je svoju izvrsnost, što je rezultat devet godišnjeg rada uz izvrsnog dirigenta i umjetničkog voditelja Sigija Feigla. Lijepo ih je bilo i gledati, jer uz takvu glazbu i ritam jedva su se obuzdali ostati svirati sjedeći. Ritam sekciji koju čine bubnjar Klaus Furstner, gitarist Filip Šijanec i klavijaturist Tuomo Uusitalo kao gost, pridružio se poznati Hrvoje Rupčić na kongama i udaraljkama. Uz Herrerosa i Bertla Mayera pružili su publici puno emocija, ritma i dobre glazbe koja je to prepoznala i nagradila burnim ovacijama. Sigi Feigl najavio je i slijedeću sezonu koja je jubilarna deseta, te će tom povodom orkestar ugostiti najpoznatija svjetska imena.
Ovaj koncert zasigurno je bio poslastica za sve brojne ljubitelje jazza koji su se našli u Zagrebačkom kazalištu lutaka.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja