HGM jazz orkestar Zagreb oživio Ellingtona

HGM jazz orkestar Zagreb oživio Ellingtona
Datum objave:
06.11.2011.
HGM jazz orkestar Zagreb
U drugom koncertu svojeg ovosezonskog ciklusa Sunday Nights, HGM jazz orkestar Zagreb je, pod ravnanjem Sigija Feigla nastupio u programu "Suite Dukea Ellingtona". Naime, na rasporedu su bile suite što ih je ovaj legendarni pijanist, skladatelj, aranžer i vođa jazz orkestra, skladao u kasnijem razdoblju karijere.
Nakon stavka "Oclupaca" iz "Latin American Suite", nadahnute glazbom Južne Amerike, Orkestar je u prvom dijelu izveo svih devet stavaka iz "Far East Sute" što ju je Ellington zajedno s dugogodišnjim suradnikom Billyjem Strayhornom napisao u 1960-ima, nakon nekoliko posjeta Bliskom i Dalekom Istoku. Osim što se približio zvuku Ellingtonova orkestra, jazz orkestar Hrvatske glazbene mladeži je sjajno protumačio izvanserijsku ljepotu njegove glazbene imaginacije, vješto interpretirajući šarolikost boja i egzotiku podneblja na čijoj se tradiciji velikan jazza nadahnjivao. Uvjerljivom nastupu, uz disciplinirano i kompetentno skupno muziciranje, pridonijeli su i solisti, već zreli, glazbeno formirani instrumentalisti.
U drugom dijelu koncerta na programu su bile "Anitra's Dance" iz "Peer Gynt Suite" Edvarda Griega, "Portrait of Louis Armstrong" iz "New Orleans Suite", te sve suite iz "Orašara" Petera Iljiča Čakovskog u kojima Orkestar svirao razigrano i rasplesano, primjererno tom sjajnom djelu klasične literature, od Ellingtona prevedenom na jezik jazza. I u tim izvedbama HGM jazz orkestar Zagreb oduševio je publiku u prepunoj Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, dobivši zaslužene ovacije.
Davor Hrvoj
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja