HGM poželio sretan jazzistički Božić

HGM poželio sretan jazzistički Božić
Datum objave:
04.12.2011.
Sigi Feigl i HGM jazz orkestar Zagreb
HGM jazz orkestar Zagreb u izvedbama božićnih pjesama

U redovnom koncertu svojeg ciklusa Sunday Nights HGM jazz orkestar Zagreb je pod ravnanjem Sigija Feigla 4. prosinca nastupio u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Na programu su bile božićne pjesme na jazz način u obradama slavnog američkog alt saksofonista, skladatelja i aranžera Dona Menze, dugogodišnjeg suradnika jazz orkestra Hrvatske glazbene mladeži. Bila je to ujedno promocija njihova novog, trećeg albuma "HGM Plays for Christmas". Ideja nije nova. Naime, obrade božićnih pjesama svirali su i pjevali mnogi glasoviti glazbenici različitih žanrova, među njima i oni iz jazz i blues okružja, primjerice Ella Fitzgerald, B.B. King, Stan Kenton, Dianne Reeves, Diana Krall...
No, Menzin je rukopis osvježenje na orkestralnoj jazz sceni, a zadatak koji je ovaj uglednik jazza prihvatio - da ponovno piše aranžmane za HGM jazz orkestar Zagreb - veliko je priznanje tom big bandu i njegovom voditelju Sigiju Feiglu.
Nakon izvedbe skladbe "O Come, O Come Emmanuel", koja nije na CD-u, na programu su bile sve skladbe s albuma: "Sleight Ride", "Santa Claus Is Come To Town", "Auld Lang Syne", "Have Yourself a Merry Little Christmas", "White Christmas", "Christmas Song" i "O Christmas Tree",
Kao i uvijek Orkestar je i ovom prigodom bio na visini zadatka. Svirao je uigrano, uz bogat zvuk, primjerenu dinamiku, lijepo nijansiranje te poštivanje poznatih tema koje je ukrasio novim božićnim uresima.
Uz Feigla koji je svirao solo na klarinetu i tenor saksofonu, te konga bubnjara Hrvoja Rupčića koji je kao gost nastupio u dijelu programa, kao sjajni improvizatori istaknuli su se saksofonisti Andreas Marinello, Mario Bočić i Patrick Dunst, trubači Branko Sterpin i Tomaž Gajšt, klavirist Davor Dedić, gitarist Filip Šijanec, trombonisti Luka Žužić i Istvan Bellada i kontrabasist i bas gitarist Norbert Farkas.
Davor Hrvoj


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja