Kvartet Tamare Obrovac oduševio novim pristupom skladbama s albuma “Ulika”

Kvartet Tamare Obrovac oduševio novim pristupom skladbama s albuma “Ulika”
Datum objave:
16.02.2012.
Kvartet Tamare Obrovac

Ulika i dalje živi
Sjećam se još kad sam kao srednjoškolac gledao Tamaru u ˝Vrijeme je za jazz˝. Tada sam se tek upoznavao s ovom vrstom glazbe, a njezin vokalni izričaj i kombinacija etno instrumenata zvučali su mi prilično egzotično. Mislim da se radilo o promociji albuma ˝Ulika˝. Danas, više od desetljeća nakon, imao sam prilike uživo gledati sve ono što sam tada znatiželjno proučavao preko malog ekrana.
Dašak Istre, nekog idiličnog, mirisnog i netaknutog mjesta, okupao je tog 15. veljače turobni Zagreb umazan bljuzgom i sivilom. Kad već fizički ne možemo biti u kraju o kojem Tamara pjeva, možemo nošeni zvučnim vibracijama barem nakratko pobjeći. Vatra, voda, zemlja, zrak. Stara i provjerena ekipa glazbenika s kojom surađuje već duži niz godina na jednom spontanom nivou oslikava ova četiri elementa kroz prizmu našeg najvećeg poluotoka.
Dok su nam Matija Dedić za klavirom i Žiga Golob na kontrabasu samozatajno prezentirali miris soli i plavetnilo pučine , uvijek zanimljiva ritmička rješenja Krune Levačića, ovog puta upotpunjena raznim šuškalicama i neobičnim udaraljkama, držali su slušatelja pri crljenici. Nije teško zaključiti tko je Sunce visoko iznad njih, koje svojim zrakama sve povezuje i nanovo oživljava Uliku.
Tamara je na pozornici jedna opuštena i duhovita osoba. Priča anegdote i crtice iz svojeg života. Tako smo naučili da je Ulika njena pokojna baka, kojoj sada sigurno ne fali Facebook, omiljene teme pjesama su joj češnjak i životinje, a voli se i šaliti na račun svojih vokalnih dionica. Ova energija prelijeva se i na ostatak kvarteta koji mističnu atmosferu Istre nadopunjuje elementima Brazila, Beča i New Yorka. Specijalan bonus reklo bi se, prezentiran tako da slušatelju izmami osmjeh na lice.
A što nam više treba u hladnu zimsku večer? (Tomislav Vuković)

---------------------------------------------------------------------------------

Tamara Obrovac u Lisinskom

Svakako najveća osobnost ženskog hrvatskog jazz vokala, karizmatična Tamara Obrovac, u Maloj dvorani Lisinskog 15. veljače je napravila iznimno uspješan koncert, ne samo zbog ispunjene dvorane i pljeska koji je trajao i trajao...(gotovo su joj suze potekle, a i sama reče...»ovo je jedna od stvari u životu zbog kojih vrijedi živjeti.»), nego i zbog interpretacije i spontanosti, iskrenosti i krajnje ogoljenosti pred publikom kojoj je sebe u potpunosti dala, zbog glazbe koju više i ne treba svrstavati u bilo kakve ladice - to je svjetski jazz, i točka!
Naime, riječ je o oživljenom projektu «Ulika», osvježenom i nadahnutom, a puno mlađe publike svjedoči o svevremenosti gotovo marquesovskog macondovskog stogodišnjeg vremena kojemu svjedoči Tamarina poetika Istre, istrijanstva, dijalekta, glazbene fraze, improvizacije, Rakovčeva teksta, osjećaja ukorijenjenosti u zemlju dobra vina, krasnih ljudi i krvave historije.
Poetskom širinom bez puno teksta, ali s puno samoglasnika, Tamara je povjesničar ne samo glazbenog vremena sredine uz koju je duboko vezana, iz koje je potekla, nego čak uspijeva taj lokalno glazbeno-životni kolorit (pa pjevala i o rastu češnjaka ili cinično komentirajući današnji trenutak!) prikazati općeuniverzalnim, i mojim i tvojim, i njenim i našim - što definitivno ovu umjetnost čini klasom.
Matija Dedić na klaviru više nego dobar (discipliniran u odnosu na trio koncerte gdje si daje epsku širinu klavirskog pripovijedanja!), a ritam sekcija Žiga Golob, kontrabas i Kruno Levačić, bubnjevi (plus Krunino čarobiranje čudnovatim čudotvornim napravicama za postizanje neobična ritma i zvuka, ma kako se zvale...) pratili su Tamaru u putovanju stoljećima zemlje Istre.
Nekoliko biseva, zadovoljna publika, Tamara isto tako...koncert vrijedan svake hvale. Tolika količina inspiracije, improvizacije i «razgovora» i interakcije umjetnika na sceni, rijetko se čuje. Projekt «Ulika» zaživio je opet punim plućima, i predstavlja pun pogodak. Svi smo na dobitku. (Dinko Husadžić Sansky)

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja