Don Byron New Gospel Quintet nastupio u Vip Clubu

Don Byron New Gospel Quintet nastupio u Vip Clubu
Datum objave:
12.05.2012.
Don Byron New Gospel Quintet
Slavni klarinetist i saksofonist Don Byron oduševio publiku u zagrebačkom Vip Clubu

Spontane i uzbudljive improvizacije nadahnute gospelom

Nakon Johna Pizzarellija još jedan uglednik svjetskoga jazza, klarinetist i saksofonist Don Byron, zapalio je publiku u zagrebačkom Vip Clubu. Uzbuđenja nije manjkalo u publici, niti na pozornici, poput najuzbudljivijih koncerata gospel glazbe. Svestrani glazbenik koji je svirao i snimao u raznim stilovima, od mainstream i free jazza, preko funka, klezmera i latino glazbe do klasike, Byron je ovom prigodom predstavio svoj novi projekt u kojem pristupom suvremenog jazza propituje vrijednosti gospel glazbe. Koncert je održao u sklopu europske turneje na kojoj promovira album »Love, Peace and Soul« koji je snimio sa svojim New Gospel Quintetom.
Iako su na programu bile skladbe s tog albuma, koncert je pružio posve drukčiji glazbeni doživljaj sa slobodnijim, opuštenijim, otkačenijim, vatrenijim izvedbama. Od glazbenika koji su s Byronom snimili CD u ovoj je postavi bio jedino bas gitarist Brad Jones, a novi su članovi sastava bubnjar Sangoma Everett, pijanist Nat Adderley mlađi, sin istoimenog legendarnog jazz kornetista i trubača, te pjevačica Barbara Walker. Uz njih izvedbe su obilovale dinamikom, spontanošću, uzbudljivim dvobojima. Svaku su izvedbu razvijali postepeno, donoseći ljepotu tema, ali su se, potaknuti spontanim reakcijama nekoga iz banda, upuštali u svakojake nepodopštine, a kad bi dostizali kulminaciju uspijevali su ju još dugo zadržati na euforičnoj razini.
Byron je pokazao iznimnu vještinu sviranja klarineta i tenor saksofona te osjećaj za razne stilove, među ostalima i klasiku. Uz njega pokretačka snaga Quinteta bila je Barbara Walker, pjevačica s osjećajem za gospel i jazz, te smislom za improvizaciju i dramatiku, koja uvjerljivo pjeva teme, ali se upušta i u scat improvizacije, pjevanje vokaliza i oponašanje glazbala.
Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 12. svibnja 2012.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja